OPINII

O criză plină de certitudini

Autor: Ciprian Mihali

Trăim vremuri interesante, marcate de un soi de agitație de suprafață, dar care par că nu vor sau nu pot să schimbe nimic în profunzime. E deja plină de învățăminte această criză care nu zguduie nimănui nici certitudinile, nici felul de a fi. Da, ea este o criză pur sanitară, însă nicidecum o criză spirituală sau morală. Eventual, ea va lărgi fisurile existente și va consolida rigiditățile anterioare.

Adică dacă spiritul a fost în criză, el va rămâne acolo.

Dacă morala e prăbușită, ea nu se va ridica de la pământ: mincinoșii vor minți și mai mult, lașii se vor feri și mai mult de responsabilitate, corupții se vor hrăni din rănile acestor zile, populiștii se vor umfla în pene,

Dacă spectacolul mediatic era delirant, acum el a găsit un carburant perfect pentru a fi și mai iresponsabil.

Dacă securitatea și controlul erau fantasmele puterii, acum ea le poate pune în practică nestânjenită.

Dacă ideologiile se temeau că o să dispară, acum ele se reconfirmă, fiecare, găsind în realitatea acestor zile inspirații noi pentru „adevărul” lor.

Dacă aveam frici neexplicate sau nejustificate, acum chiar avem motive să ne fie frică și să facem din frică un motiv de a-l suspecta pe celălalt.

Dacă ne-am descris până acum societatea ca bolnavă, acum ea este într-adevăr bolnavă.

Dacă până acum ne-am antrenat pentru viralizare și propagare în virtual, avem le avem în forma lor reală, absolută, mondială.

Dacă eram dependenți de tehnologiile distanțării sociale, acum suntem salvați de ele pentru a ne distanța și mai mult de ceilalți. Am numit însingurarea izolare și am transformat-o în virtute.

Dar există și vești bune: oamenii curajoși, deși puțini, vor continua să fie curajoși. Cei care au știu ce înseamnă spiritul critic și spiritul civic, angajamentul și solidaritatea le vor exersa acum până la epuizare, cu riscul de a fi acoperiți de zgomotul obscen al actorilor politici, interpretând acum și mai prost rolurile care nu li se potrivesc, acelea de a se afla în slujba interesului public.

Dar rămân faptele lor și viețile salvate, chiar dacă sistemul social, național, planetar va merge înainte, nezdruncinat și fără să fi învățat mare lucru nici despre sacrificiu, nici despre curaj, nici despre solidaritate sau vulnerabilitate.