DIN TRANSILVANIA

O fabrică de pâine din Câmpia Turzii combate risipa alimentară

Risipa alimentară este un fenomen care afectează de câţiva ani ţara noastră, aşa cum se întâmplă însă şi în alte state din lume.

Paradox sau proporționalitate: cheltuim cel mai mult, aruncăm cel mai mult!

Pentru a combate risipa de alimente, bloggeri, medici nutriţionişti şi bucătari au iniţiat campanii de educare a populaţiei, beneficiind adesea şi de sprijinul unor societăţi care produc alimente.
Un exemplu în acest sens este o fabrică de pâine din Câmpia Turzii. Aici se produc aşa-numitele porţii inteligente, mai mici şi mai adaptate nevoilor de consum.

Un studiu făcut de asociația „Mai Mult Verde” a scos la iveală faptul că, în țara noastră, cel mai mult se risipesc alimente în: gospodării- 49%, apoi în sectorul industriei alimentare- 37%, în retail- 7%, în sectorul alimentației publice- 5% și în sectorul agricol- 2%. Iar potrivit unui alt studiu, realizat de InfoCons și publicat de Adevărul, după sărbători, un român aruncă la gunoi cel puțin 6 kilograme de mâncare.

Asta în condițiile în care, potrivit unui studiu făcut de Eurostat în 2017, România se află pe primul loc în ceea ce privește sumele cheltuite lunar pentru hrană. Mai exact, în fiecare lună, românii dau pe hrană 27% din cheltuielile de consum, cu mult peste media europeană, care este de 12%.

În acest context, în cadrul dezbaterii de la fabrica La Lorraine, chef Adi Hădean va oferi răspunsuri concrete la întrebări extrem de folositoare, precum „Cum arată campaniile de reducere a risipei alimentare în celelalte țări?”, ”Cum se gestionează risipa alimentară în restaurantele din afară?”, ”Cum pot fi educați clienții să contribuie la reducerea risipei în restaurante?”, ”Ce măsuri ar putea lua restaurantele de la noi pentru a reduce fenomenul?”.

Unul dintre cei mai cunoscuți chefi din Romania, om de radio, blogger, fost jurnalist și proprietar de restaurant, Adi Hădean are deja la activ câteva campanii de responsabilitate socială, inițiate de el, printre care ”Farfurii curate” (pentru alimentație sănătoasă în școli), sau #EatThis- pentru susținerea legii de interzicere a fumatului în spații publice.

De asemenea, după dezbatere, de la teorie se va trece la practică, în cadrul unui atelier de gătit. Copiii de la casa de tip familial „Căsuța Bucuriei” vor face, alături de un bucătar chef, rețete gustoase folosind resturi de pâine. Pentru că, să nu uităm, 20% din cantitatea de alimente risipite în România este reprezentată de pâine și produse de panificație. Un român mănâncă, în fiecare an, 96 de kilograme de pâine, cu mult peste media europeană, care este de 82 de kilograme pe an. Și tot în fiecare an, el aruncă la gunoi 22 de kilograme de pâine.

Statisticile arată că un român consumă 96 de kilograme de pâine pe an, cu mult peste media europeană, care este de 82 de kilograme.
În medie, o cincime din aceste produse ajung la gunoi, adică 22 de kilograme de pâine anual.