OPINII

O națiune se ridică prin cei liberi și puternici

Autor: Adrian Papahagi

Oamenii liberi și puternici produc banii cu care pot fi sprijiniți și cei sărmani (sau “defavorizați”, cum zic stângiștii, de parcă un chirurg care învață zece ani de zile și face operații epuizante, sau un informatician care a învățat ceva greu și primește un salariu bun pentru asta e “favorizat” de cineva).

Statul nu oferă nimic. Cei care muncesc oferă totul, prin știința, ingeniozitatea și hărnicia lor. Statul poate doar să ia mai puțin. Asta nu înțeleg pesediștii, care cred că statul mărește salarii.

Statul nu trebuie să fie furnizor de servicii și creator de prosperitate (e incapabil de asta), ci garant al drepturilor naturale (viața, libertatea, dreptatea), sau “paznic de noapte” cum îl numea Wilhelm von Humboldt (Ideen zu einem Versuch, die Grenzen des Staats zu bestimmen, 1792).

Azi, statul care era gândit ca paznic și garant al granițelor, vieții, libertăților și drepturilor a ajuns furnizor de servicii, agent economic, furnizor aproape monopolist de învățătură și sănătate, stăpân al cultelor – adică TOT. Nu mai e loc, din patul conjugal și educația copiilor până la biserică și muncă, în care statul să nu fi pătruns.

Iată cum a crescut costul statului din 1965 până în 1988 în câteva mari democrații (% din PIB):

Suedia 35,4 > 55,5
Franța 34,5 > 44,3
Germania 31,6 > 37,4
Marea Britanie 30,4 > 37,7
SUA 25,9 > 30

În Franța, statul confisca 11% din producția națiunii în 1872; în 2008, confisca 52,7%.

(cf. Christine André, Robert Delorme, L’État et l’économie, Paris: Seuil, 1983; Pierre Ronsavallon, La crise de l’État-providence, Paris: Seuil, 1992, pp. 162-63, 187).

Sigur, sunt conservator, nu revoluționar. Știu că e imposibil să revii înapoi fără să arunci în aer societatea. Dar statul a devenit atât de sufocant, încât e datoria celor care iubesc libertatea să sprijine orice zonă de libertate și să se opună oricărei noi pretenții acaparatoare a statului.