ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

O nouă categorie de pensii speciale a fost stabilită prin lege

O nouă categorie de pensii speciale a fost stabilită printr-o lege deja promulgată de şeful statului şi publicată în Monitorul Oficial, după ce Curtea Constituţională a constatat că înfiinţarea acestora trebuia realizată prin lege, nu prin hotărâri ale Consiliului Naţional al Notarilor.
Astfel, notarii publici vor avea o lege specială, în cuprinsul căreia se vor regăsi toate aspectele referitoare la modalităţile de calcul, dar şi la condiţiile de acordare a fiecărui tip de pensie în parte. Legea 38/2020, publicată vineri în Monitorul Oficial, stabileşte un cadru legislativ unitar în ceea ce priveşte aspectele esenţiale ale dreptului la pensie al notarilor publici, având în vedere că de-a lungul timpului acestea au fost stabilite prin mai multe acte normative.
Practic, proiectul reuneşte toate aspectele cu privire la acordarea pensiilor pentru notari, într-o singură lege. Potrivit acesteia, notarii, membri ai Uniunii Notarilor Publici, vor contri bui la sistemul propriu de pensii, gestionat de Casa de Pensii a Notarilor. Contribuţia individuală datorată de asiguraţi reprezintă 20% din venitul lunar asigurat. Contribuţiile individuale ale asiguraţilor la sistemul propriu sunt cheltuieli deductibile. În sistemul propriu, notarii publici vor avea dreptul la aceleaşi categorii de pensii la care au acces şi acum: pensia pentru limită de vârstă; pensia anticipată; pensia de invaliditate; pensia de urmaş.