ACTUALITATE

O poveste despre normalitate

“Proiecte precum cel al Comunității Locale din Platforma civică RO 100 Oradea fac mai mult decât orice teorie. Te pregătesc pentru a fi cetățean. Acum un an când am lansat ideea constituirii de Comunități Locale la “firul ierbii” asta speram să obținem. E drept, nu credeam că se va întâmpla atât de repede.
Acesta e doar in exemplu dintre sutele de proiecte puse în practică de cei din Platforma România 100. Unii dintre ei vor face pasul sore politică prin Mișcarea România Împreună sau alt partid. Dar oamenii aceștia sint deja cetățeni implicați care construiesc”, precizează fostul premier Dacian Cioloș.

Iată povestea unei școli din comuna Lugașu de Jos, județul Bihor.

Mâine va fi forfotă pe holurile şi în curţile şcolilor, străzile oraşelor şi comunelor vor fi pline de copii, vor fi cozi de la prima oră la florării, entuziasmul întâlnirii cu colegii după o vacanţă călduroasă va pluti în aer, poveştile despre concediile părinţilor la mare, weekendurile la bunici şi ultima sută de metri cu temele de vacanţă vor fi cele mai arzătoare subiecte de discuţie.

În seara asta, ghiozdanele vor fi umplute cu caiete noi, penare unice (sperăm, mai unice decât ale colegilor), hainele vor fi curate şi călcate, părul va fi mai strălucitor decât a fost toată vara, unghiile tăiate perfect, iar ora de culcare va fi brusc devansată.

Şi mai e şi emoţia, emoţia primei zile de şcoală. Ştii că este cea mai grozavă zi din an, cu festivitate, flori, o prăjitură după festivitate, petrecută cu părinţii care şi-au luat liber special pentru asta.

Normalitatea

Totul sună cunoscut, pare o normalitate în viaţa noastră de zi cu zi, dar pentru unii copii nu asta este normalitatea. Normalitatea este ca în seara asta să aducă lemne de la pădure pentru ca mama să poată porni soba să gătească o cină pentru patru copii orfani de tată. Mama nu îşi va lua liber mâine, ci va merge să lucreze toată ziua pentru 50 de lei, din care le va lua copiilor nu o prăjitură, ci pâine şi cartofi. Ghiozdanul nu va fi umplut cu caiete noi, pentru că ghiozdanul nici măcar nu există. Despre haine, păr şi unghii… astea sunt extravaganţe.

Asta e normalitatea pe care am văzut-o în comunităţile de romi dintr-o comună din judeţul Bihor, Lugaşu de Jos. Şi mă întreb: banii veniţi din ajutorul social rezolvă problema unei familii nefericite? Dar a abandonului şcolar, în condiţiile în care mama e plecată la serviciu şi fata cea mare trebuie să rămână acasă, să aibă grijă de fraţii ei mai mici?

Sunt sigură că nu doar aici familiile de romi, exilate la periferiile localităţii, trăiesc această normalitate. Se întâmplă în toată ţara. Se întâmplă pentru că politicile sociale nu funcţionează, pentru că se vorbeşte de integrarea romilor fără ca cineva din actorii implicaţi să înţeleagă conceptul de integrare, se întâmplă pentru că statul nu vrea să vadă aceste comunităţi, pentru că se atrag fonduri pentru a le îmbunătăţi calitatea vieţii, iar banii se pierd pe drum, pentru că ONG-urile nu pot substitui serviciile pe care ar trebui să le ofere statul, oricât s-ar zbate pentru această cauză.

Noi și voi

Le propun tuturor politicienilor să facă ce am făcut noi, RO100 Oradea, şi să vadă normalitatea acolo unde e ea. Şi, pentru asta, merită să îi ajut cu tot procesul:

  1. Faceţi o plimbare într-un weekend în preajma unei comunităţi rome din mediul rural. Veţi fi surprinşi cel mai probabil de norii de fum de deasupra ei rezultaţi din arderea deşeurilor. Veţi spune că e rezolvată problema deşeurilor chiar dacă locuitorii comunităţii nu îşi permit contracte cu firme de salubritate, dar poate veţi fi curioşi să căutaţi pe internet care sunt efectele gazelor emanate de acele deşeuri asupra mediului şi asupra corpului uman şi vă veţi îngrozi.
  2. Curiozitatea umană vă va face să intraţi în comunitate şi să cunoaşteţi oamenii, dar odată cu ei veţi cunoaşte şi problemele lor. Străzile sunt pline de deşeuri, copiii nu vor merge la şcoală pentru că nu au rechizite, casele sunt şubrede, dar copiii, copiii vă spun sincer că sunt cu gura până la urechi când vă văd.
  3. Veţi decide să faceţi ceva pentru cei mici şi vă veţi gândi că şcoala va începe imediat şi în direcţia asta trebuie să interveniţi prima dată.
  4. Plănuiţi o acţiune de colectare a deşeurilor împreună cu ei, recompensată cu ghiozdane.
  5. Nu aveţi bani, aşa că faceţi un apel pentru ghiozdane gata echipate pentru începerea şcolii pe o reţea de socializare.
  6. Faceţi acţiunea planificată şi aduceţi-le şi ceva ce nu au văzut în viaţa lor: un cinematograf, de exemplu.
  7. Trageţi concluzii.

Împreună

Ştiţi ce aţi omis, stimaţi politicieni, din politicile sociale? Calitatea umană. Şi ştiţi ce vă va plăcea cel mai mult după ce includeţi şi acest aspect? Că veţi economisi bani.

Apelul nostru pe Facebook, lansat cu două săptămâni înainte de începerea şcolii, le-a adus copiilor 93 de ghiozdane pentru şcolari şi 13 ghiozdane pentru preşcolari, toate dotate atent şi cu grijă cu tot necesarul de rechizite. Au venit de la oameni şi fundaţii doritoare să sprijine cauza semnalată de noi, oameni entuziaşti că pot completa din multul lor puţinul altora.

Ajunşi în comunitate, le-am propus copiilor să facem străzile curate pentru noul an şcolar. Au acceptat, iar împreună cu ei, echipa RO100 Oradea, formată din Alina, Ioana, Cipri, Adela, Cami, Andrei, Ramona, Teodor, copiii Ioanei şi copiii lui Teodor, a reuşit să strângă zeci de saci într-o oră. I-am recompensat cu ghiozdane, iar apoi ne-am jucat împreună cu ei şi le-am dezvăluit surpriza ce urma, o proiecţie de film cum nu au mai văzut. Aici a intervenit Tudor (Cinemobilul), care a străbătut kilometri pentru a-i face pe aceşti copii fericiţi, aşa cum reuşeşte să îi facă fericiţi pe mulţi alţii din întreaga ţară prin proiecţiile sale de film.

Alegerea

Au ales aceşti copii condiţia în care se află? Nu. Am făcut noi, cetăţenii acestei ţări, alegeri care susţin condiţia în care se află ei acum? Da. Apelul meu către politicieni este: Nu vom putea creşte bunăstarea copiilor din această ţară dacă o să continuaţi să funcţionaţi în contextul NOI şi VOI, trebuie să clădim ÎMPREUNĂ viitorul nostru şi al copiilor noştri.

 

* Material realizat de Adela Lile, moderator RO100 Oradea

Vremea

Bistrita Bistrita-Nasaud Romania
Senin
Senin
-2°C
Vânt: 4 km/h SV