ECONOMIC

O tânără a revenit în țară după 10 ani pentru a începe o afacere cu lavandă

Antreprenoarea Simona Măricean, care a lucrat peste un deceniu pentru un hotel din staţiunea montană Val d’Isere din Franţa, a cumpărat în urmă cu doi ani o casă veche de peste 100 de ani în judeţul Sălaj, a restaurat-o şi pe terenul de peste jumă­tate de hectar din jurul casei a plantat lavandă şi imortele, o plantă folosită în medicină şi în industria cosmeticii.

,,În august 2016 am cumpărat pro­prietatea unde sunt acum cerdacul şi casa noastră. Lavanda este o pasiune din vremea când stăteam lângă Avignon, în sudul Franţei, cu foarte mulţi ani în urmă. Turismul îl ştiu foarte bine, vorbesc şase limbi străine, am crescut la ţară şi ştiu să mânuiesc motocultorul şi drujba. De asta nu mi-a fost teamă să mă înham la munca asta şi nu am ţinut cont de prejudecăţi”, spune Simona Măricean, 43 de ani, fondatoarea brandurilor La Lavande şi Cerdacul cu Lavandă.

Simona Măricean – creatoarea brandurilor La Lavande şi Cerdacul cu Lavandă

 

În curtea Cerdacului cu Lavandă, antreprenoarea are o cultură de lavandă, care se întinde pe 5.000 mp, şi o cultură de imortele, care se întinde pe o suprafaţă de 1.000 mp. Achiziţia cerdacului a costat-o pe antreprenoare 13.000 de euro, însă investiţia totală a ajuns la peste 80.000 de euro după restaurare. Banii au provenit din fondurile proprii ale antreprenoarei.

,,E foarte scump să restaurezi o casă veche şi ruinată, a fost calvar de-a dreptul, dar aveam în minte utilitatea ei finală. Costă mult mai mult să restaurezi, mult mai mult decât să faci ceva nou. Investiţia este cel puţin dublă, deoarece trebuie reconsolidat şi redecorat totul. Eu am ştiut de la bun început că vreau să fie un mic colţ de Provence în inima unui sat tradiţional românesc”, explică ea. Produsele sunt realizate în atelierul cerdacului, iar uleiul este distilat la Cluj. Toate sunt realizate de către Simona Măricean, iar fiica sa de 6 ani umple săculeţii cu lavandă, fiind pentru ea o joacă. Anul acesta a reuşit să producă primul oleolit (măcerat uleios) de imortele din România şi i-a fost acordat primul certificat de producător de imortele din ţară, susţine Simona Măricean.

Antreprenoarea spune că pe piaţă produsele au costuri destul de mari, astfel că un litru de ulei esenţial de lavandă se vinde cu 70 de euro, iar cel de imortele cu 1.800 de euro. Pe lângă oleolit, la Cerdacul cu Lavandă ea mai produce şi ulei esenţial de lavandă, ulei de masaj cu ulei esenţial de lavandă, săculeţi cu flori de lavandă, lumânări artizanale cu ulei esenţial de lavandă, sare de baie, apă de lavandă, elixir de imortele pentru faţă, elixir de imortele pentru ochi, cremă de imortele pentru faţă, exfoliant facial de imortele, ulei preţios de corp de imortele şi ulei esenţial pur de imortele.

Preţurile pornesc de la 40 de lei şi ajung la 150 lei pentru 5 ml esenţă pură de imortele

Preţurile produselor pornesc de la 10 lei pentru săculeţi, lumânări, apă de lavandă şi ajung la 25 de lei pentru esenţa de lavandă, iar pentru gama Imortele, preţul porneşte de la 40 de lei, ajungând la 95 de lei pentru 30 ml de elixir şi 150 lei pentru 5 ml esenţă pură de imortele.

„Cerdacul ca Cerdacul, dar să vedeți ce faină “distractie” a fost în afara lui .
Mi-a fost dat să aud multe, să îndur multe, să strâng din dinți de sute de ori în fața tuturor răutăților pe care le-am suportat în ultimii doi ani, însă vă confirm un lucru: trebuie să dezintegrati pământul ca să convingeți pe cineva că un om care a adus la viață acest loc pustiu poate fi altfel decât bun. Iar să mă convingeți pe mine, no asta ar fi bătălie în toata regula ,si pierdută dinainte”, menționează azi pe facebook Simona Măricean.