ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

O tânără din Oradea a prezentat un produs unic în lume la Târgul Natural & Organic Products Europe, de la Londra

O tânără din Oradea a prezentat, în premieră mondială, la Târgul Natural & Organic Products Europe, de la Londra, care s-a desfăşurat în perioada 22-23 aprilie, un produs alimentar unic în lume, de concepţie proprie, numit fructonată, obţinut fără zahăr, fără fierbere şi fără aditivi, din culturi ecologice.

,,Nu pot să vă descriu în cuvinte mirarea, încântarea şi surpriza de pe chipul celor care ne-au gustat cele trei produse pe care le-am prezentat în târg! Am avut trei sortimente de fructonate: de cireşe, portocale şi afine, produse raw vegan ecologice, obţinute după metoda noastră inovativă. Este singurul produs din lume care presupune conservarea fructelor prin concentrare la temperatură sub 42°C, fără pasteurizare finală astfel încât se păstrează nutrienţii, fitonutrienţii, vitaminele şi aroma fructelor proaspete”, a declarat pentru AGERPRES Simona Bişboacă, inginer în industria alimentară.

La târgul de la Londra, cea mai mare expoziţie europeană pentru produse naturale şi ecologice, au fost prezente peste 700 de companii ca expozanţi din 91 de ţări şi peste 10 mii de reprezentanţi ai unor companii din domeniul alimentar. Din România au participat doar soţii Simona şi Ioan Bişboacă şi o firmă de comercializare a apei.

Orădeanca – inginer în industria alimentară şi cercetător – a reuşit, împreună cu soţul ei, inginer, să transpună în producţie a treia invenţie din cele patru ale sale, premiate cu aur şi argint la saloane mondiale de inventică (cel mai puternic antioxidant, propolisul diluat în apă, ,,marmelada crudă” şi aditivul natural multifuncţional).

,,Şapte ani a durat acest lung proces, de la dezvoltarea procesului de producţie pas cu pas la modificarea utilajelor standard, de la alegerea fructelor proaspete la alegerea ambalajului şi designul final al produsului, chiar şi crearea unui cuvânt nou care să definească acest tip de produs inovativ. Noi l-am denumit fructonata şi am creat chiar şi standardele de calitate pentru acesta”, a afirmat Simona Bişboacă.

,,Rawe reprezintă idea noastră de a conserva fructele într-un mod inedit, fără a folosi temperaturi înalte de procesare și pasteurizare, dar într-o manieră cât mai curată si sigură fără adaos de zahăr, pectine, conservanți, coloranți sau alti aditivi alimentari. Cercetările noastre de-a lungul anilor s-au concretizat în această gamă de produse inovative de tip raw vegan, adică vegetale crude, prin dezvoltarea unui procedeu de producție care permite păstrarea nutrienților, fitonutrienților și aromelor fructelor proaspete la borcan, dar garantând totodată și siguranța din punct de vedere microbiologic chiar dacă produsele nu sunt pasteurizate!

Fructonata este singurul preparat din fructe, concentrat în vid la temperatura de max 42°C, fără pasteurizare pentru păstrarea nutrienților, fitonutrienților și aromelor fructelor proaspete.

Produs inovativ, bio raw vegan cu cel mai bogat conținut de fruct, fără adaos de zahăr, conservanți, aditivi sau coloranți. Fructonata conține zaharuri naturale din fruct, bogată în vitamine, fibre și antioxidanți, scrie Simona Bișboacă pe pgina sa de socializare”.

,,Am căutat foarte mult furnizori de materie primă ecologică din ţara noastră, dar nu am găsit o bază de date, cu contacte, bine organizată. Nici la instituţii centrale, nici la organizaţii. Chiar ne-am înscris într-una în acest scop, dar tot dificil a fost. Şi aveam nevoie doar de informaţii”, a afirmat soţul Ioan.

Pe baza tehnologiei lor inovative, cei doi soţi vor să scoată pe piaţă, în viitorul apropiat, sucuri naturale de fructe, fără conservanţi şi fără pasteurizare, o pastă de roşii şi fructe uscate. Cu o parte din acestea, soţii Bişboacă intenţionează să se prezinte anul viitor, în februarie 2019, la Târgul mondial pentru alimente ecologice Biofach, de la Nuremberg, Germania.