LIFESTYLE

O zi în Sighetul Marmației. Ce poți vizita

Situat la confluenta dintre raurile Iza si Tisa, Sighetu Marmatiei este unul dintre punctele cheie ale Maramuresului, fiind locul de plecare către o mulțime de obiective turistice din judet. De aici ajungi foarte ușor la mocănița de pe Valea Vaserului, la Lacul Albastru de la Baia Sprie sau la Cimitirul Vesel de la Sapanta. Sunt cateva dintre obiectivele pe care turistii le bifeaza de fiecare data cand ajung in Maramures.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Orasul in sine este gazda unui numar mare de obiective turistice de interes national si chiar de intere international. O zi in Sighetu Marmatiei poate sa insemne un castig cultural si cateva momente de relaxare. Orasul cu o istorie de peste 700 de ani pune la dispozitia turistilor o multime de muzee, monumente, parcuri si lacasuri de cult, precum si diverse evenimente foarte interesante.

Sighetul Marmatiei ofera o serie de institutii culturale, toate cu o istorie foarte bogata si foarte interesanta. Amintim de Palatul Cultural Astra care a fost construit in 1913, de Curtea Veche care dateaza din secolul al 18-lea, de cladirea fostei scoli Reformate, ce are o istorie de peste 200 de ani si de Cazarma Veche.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Ce ai de văzut în Sighetu Marmației?

Muzee. In ciuda faptului ca numarul locuitorilor este de 37000, numarul muzeelor din oras este unul foarte mare:

  • Muzeul Victimelor Comunismului si al Rezistentei. Este un muzeu amenajat intr-o fosta inchisoare politica de catre Romulus Rusan si Ana Blandiana.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Conform creatorilor, muzeul este o forma de resuscitare a memoriei colective si permite vizitarea unor celule in care au stat personalitati politice de renume: Iuliu Maniu sau doi dintre membrii familiei I.C. Bratianu.

Este posibil ca imaginea să conţină: interior

  • Muzeul Satului Maramuresan. Este adevarat ca este la o scara mai mica decat Muzeul Satului din Bucuresti, insa este situat intr-un cadru de poveste si prezinta case specifice zonei.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Acest muzeu iti poate oferi momente excelente de relaxare si de cunoastere a culturii maramuresene. Aici vei gasi inclusiv o biserica din lemn care dateaza din secolul al XVI-lea.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac, plantă, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: unul sau mai mulţi oameni, cer, copac, nor, în aer liber şi natură

  • Muzeul Maramuresan de istorie si Etnografie. Este unul dintre cele mai importante muzee ale Romaniei, in conditiile in care a fost infiintat in 1860. Acesta este si primul muzeu al Sighetului.

In randul muzeelor mai putem aminti de Casa Ioan Mihalyl de Apsa, Casa memoriala a prozatorului Alexandru Ivasluc sau Muzeul Culturii si Civilizatiei Evreiesti din Maramures.

Diverse monumente si statui. Istoria si-a spus cuvantul in ceea ce priveste Sighetul Marmatiei. De-a lungul timpului, prin acest oras au trecut oameni importanti ai Romaniei si s-au desfasurat evenimente de o importanta foarte mare. Toate au lasat in urma cate o poveste sau cate un monument. In ceea ce priveste monumentele, merita vazut Cortegiul Sacrificatilor, Monumentul Ostasului Roman, sculptat de D. Popoviti sau Obeliscul Eroilor Maramureseni.

Lacasuri de cult. Orasul maramuresan nu duce lipsa nici de lacasuri de cult. Se remarca Manastirea Plarltllor sf. Carol Borromeo care dateaza din 1040, Biserica Ortodoxa din Lemn, in stil maramuresan si Biserica Reformata, construita inca din secolul XIV. Tot in Sighet poate sa fie gasita si o sinagoga.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, munte, în aer liber şi natură

In functie de perioada anului in care ajungi, Sighetul Marmatiei este gazda unor evenimente cat se poate de interesante.

Un alt festival interesant, apreciat de foarte multi oameni care isi fac drum prin septembrie in Sighet este Festivalul Medieval Aeternus Maramoroslensis. Acesta atrage o multime de oameni din intreaga lume si genereaza o experienta care merita din plin.

Sighetu Marmatiei nu este un oras in care sa iti petreci o vacanta intreaga, insa o zi aici poate sa fie un ingredient important pentru bogatia ta culturala.