O zi incredibilă la Paris

Autor: Adrian Cioroianu

– sâmbătă, 16 martie a.c., demonstrație mare (40 mii de oameni, și încă vin) și pașnică în Place de la République, muzică, manifeste și afișe împotriva încălzirii climatice globale, majoritatea tineri…

… și, la 5 (cinci) km distanță…

– scandal și violențe pe Champs-Élysée, magazine și restaurante devastate (inclusiv bistroul iconic Fouquet’s), mașini, moto si scutere incendiate, în cea de-a 18-a săptămână a „vestelor galbene”. LATER EDIT – Un prieten francez îmi scrie: Așa se scrie Istoria, au trebuit doar câteva ore pentru ca Champs-Élysée, simbolul Parisului, să devină de nerecunoscut!

… și, la alți 5 (cinci) km distanță…

… la Porte de Versailles are loc cea de-a 39-a ediție a Salonului Cărții // Salon du livre din Paris, unde alte zeci de mii de oameni caută, răsfoiesc și cumpără cărți (apropo: standul românesc este printre cele mai frumoase!). În linii mari, în cele 4 zile ale Salon du livre se estimează că cca 120-160 mii de oameni trec pragul târgului.

– în timp ce președintele Emmanuel Macron se află, se pare, într-o stațiune montană de ski (și desigur că unii îl vor acuza pentru acest lucru, așa e în democrație)…

Probabil că numai la Paris se poate întâmpla așa ceva și e parte din farmec…

— explicații foto: 1. gen de mesaj dat cu spray pe asfalt, unde nu te aștepți; 2. stație clasică de metrou, sf. sec. XIX – inc. sec. XX, simbol al Parisului; 3. Standul Ro la Salon du livre 2019.

Este posibil ca imaginea să conţină: în aer liber

Este posibil ca imaginea să conţină: nor, cer, copac şi în aer liber

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.