OPINII

Oameni buni, nu nesocotiți inteligența Hidrei!

Autor: Mihai Șora

Ca să combați eficient o astfel de dihanie, trebuie, firește, să-i cunoști punctele vulnerabile, dar și să ții cont de agerimea ei. Ar fi o mare eroare să crezi că Hidra este o ființă primitivă și flaușată, greoaie în mișcări ori în gândire. Răul are imaginație, are ascuțime, și nu o dată s-a întâmplat, în istorie, ca el să ia prin surprindere Binele dolofan și adormit.

Hidra nu doar se mișcă fulgerător de repede (și în toate direcțiile), nu doar varsă foc pe guri, pârjolind tot ce-i apare-n cale, dar se regenerează continuu: tai un cap, răsar îndată alte trei. Nici lui Hercule nu-i va fi fost ușor, cu toată vitejia lui legendară. Însă bravul erou supus celor douăsprezece munci nu și-a ignorat adversarii, nici n-a intrat nepregătit în lupta cu ei, nu le-a desconsiderat forța ori agerimea.
Dimpotrivă: i-a luat în serios.

Știu, ați obosit.
Sau poate cuțitul nu v-a intrat încă din plin în carne, nu v-a ajuns încă la os.
Țineți seama, totuși, că – în timp ce Binele își trage sufletul, ațipește ori șade cuminte în fotoliu, visătorind – Hidra i se furișează în casă pe sub ușă, pe fereastră, prin podea și prin acoperiș: exact când se așteaptă mai puțin… Până în ziua aceea blestemată când Binele nu mai poate spune decât:
„E prea târziu!“.
____

imagine: Hercule înfruntând Hidra
| vas grecesc antic (detaliu), cca. 525 î.Hr. |