OPINII

Oare de ce avem în România o opoziție grotescă?

Dacă în raport cu guvernarea există întotdeauna o atenţie crescută a presei şi a opiniei publice, având pretenţii şi exigenţe (fireşti) iar noi fiind mai mult sau mai puţin critici, consider că este nepermis să nu ne intereseze şi CALITATEA OPOZIŢIEI, un predictor la fel de important pentru sănătatea şi perspectivele sistemului politic democratic al unei ţări.
Să nu lăsăm ideea de opoziţie în mâinile unor politicieni situaţi atât de jos pe scara civilităţii politice, căci vom regreta peste câţiva ani! Dezmăţul verbal jalnic al opoziţiei la dezbaterea bugetului, în scop de spectacol, arată o politică şchioapă.
În momentul de faţă, opoziţia din România este de-a dreptul hidoasă: un amestec unic în istoria noastră de prostie şi agresivitate verbală, de incultură şi ipocrizie, de mitocănie şi standarde intelectuale foarte joase, care coboară pe alocuri sub nivelul PRM-PUNR de acum 20-30 de ani. Şi care crede că “a se da în spectacol” este o reuşită politică…
Vedem cum cresc cele două partide opozante în sondaje şi ne întrebăm cutremuraţi: oare cui se adresează domnii şi doamnele din băncile opoziţiei, chiar avem astăzi atât de mulţi alegători “pe măsura” acestor partide infecte? Pe atât de mulţi dintre concetăţenii noştri i-am pierdut pe drum în aceşti ani, încât PSD şi AUR chiar pot avea susţinători? E grav, grav de tot. Asemenea partide, cu asemenea lideri şi asemenea discurs, ar trebui să aibă maxim 4-5% susţinere, nu 36% şi 9%, aşa cum arată sondajul de zilele trecute. Ca să nu mai spunem că tonul de bâlci dat de opoziţie i-a stimulat şi pe unii parlamentari de la PNL şi USR-PLUS să răspundă cu o monedă dacă nu identică, oricum destul de asemănătoare… O capcană teribilă, în care nu trebuie căzut.
Cei câţiva medici şi profesori universitari racolaţi de PSD înainte de alegeri se dovedesc (aşa cum am bănuit acum patru luni) doar păpuşi mute puse în fereastră, în timp ce vocile “grele” ale PSD şi AUR se întrec în agresivităţi verbale, inepţii şi atacuri complet iraţionale şi indecente.
Când doamna Viorica Vasilica Dăncilă era preşedinta PSD, ne gândeam că mai jos de atât nu se poate coborî, nici măcar la PSD. Ei, ne-am înşelat. VVD pare acum “parfum” social-democrat european în raport cu abjecţiile din partidele de opoziţie actuale.
Pentru echilibrul, sănătatea şi perspectivele democraţiei noastre, ar trebui să apară ÎN OPOZIŢIE CEL PUŢIN UN PARTID DE CALITATE, de centru-stânga sau de centru-dreapta (ideal ar fi câte unul din ambele curente), care să practice un discurs decent, raţional, salvând ideea de social-democraţie şi ideea de conservatorism naţional moderat, asigurând astfel un viitor credibil democraţiei româneşti.
Sincer, m-aş bucura ca PSD şi AUR să fie dislocate treptat din rolul de principale partide ale opoziţiei iar în locul lor să apară partide de opoziţie frecventabile în politica europeană, cu discursuri şi soluţii moderate, decente şi raţionale.
La cum arată în prezent politica din România, mă aştept ca pe scenă să mai apară în anii următori NOI PARTIDE POLITICE iar viitorul Parlament să arate o distribuţie mai echilibrată a bunului simţ între guvernare şi opoziţie. Dacă nu se va întâmpla asta iar actuala opoziţie va deveni în 2024 guvernarea României, viitorul nu mai sună bine…
Valentin Naumescu