ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

“Oare n-o fi și vina popilor că există încă nenumărate mlaștini în România?”

Când Preafericitul e miluit de mafia politică aflată la putere ca să-și înalțe nebunia de 200 milioane de euro, când înaltpreasfințitului tomitan i se mai zice și Șpagoveanu, când aproape s-au împlinit trei decenii de când cei mai mulți dintre ei propovăduiesc de la amvon, fără pic de mustrare de conștiință, programul electoral catastrofal al ciumei roșii, imaginile cu preoții bălăcindu-se prin mocirlele patriei și aruncând spre cameră priviri cucernice mi se par de-a dreptul grotești.

Fotografia postată de Camelia Tabacu.

Nu, nu e nici cea mai vagă urmă de misionariat sau de sacrificiu în introducerea unor cizme în noroaie, ridicarea patrafirului și urcarea pozelor în ograda lui Zuckerberg. E panarama! Mlaștina e-n Europa creștină, nu în vreo junglă africană păgână unde pândesc de prin boscheți canibali hămesiți. Oare n-o fi și vina popilor că există încă nenumărate mlaștini în România? Oare nu sunt chiar ei principalii promotori ai prostiei ăleia frisonante care îl scotea din minți pe Steinhardt?

Fotografia postată de Camelia Tabacu.

„Nicăieri şi niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim prosti. Ne cheamă să fim buni, blânzi şi cinstiţi, smeriţi cu inima, dar nu tâmpiţi. Nicăieri şi niciodată nu ne-a cerut Hristos să fim prosti. Ne cheamă să fim buni, blânzi şi cinstiţi, smeriţi cu inima, dar nu tâmpiţi. (Numai despre păcatele noastre spune la Pateric “să le tâmpim”.) Cum de-ar fi putut proslăvi prostia Cel care ne da sfatul de-a fi mereu treji ca să nu ne lăsăm surprinşi de satana? Şi-apoi, stă scris că “Dumnezeu nu este un Dumnezeu al neorânduielii”. Iar rânduiala se opune mai presus de orice neîndemânării zăpăcite, slăbiciunii nehotărâte, neînţelegerii obtuze. Domnul iubeşte nevinovăţia, nu imbecilitatea. Iubesc naivitatea, zice Leon Daudet, dar nu la bărboşi. Bărboşii se cade să fie înţelepţi. Să ştim, şi ei şi noi, că mai mult rău iese adeseori de pe urmă prostiei decât a răutăţii. Nu, slujitorilor diavolului, adică şmecherilor, prea le-ar veni la îndemâna să fim prosti”.

Fotografia postată de Camelia Tabacu.

Camelia Tabacu, jurnalist independent