DIN TRANSILVANIA

Oferta locurilor în facultăți, la Universitatea Babeș-Bolyai

Pentru anul universitar 2019-2020, Universitatea Babeş-Bolyai scoate la concurs la licenţă 244 de programe, iar la nivel de masterat 217 programe.

La specializarea Media digitală de la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, s-a înregistrat în 2018 cea mai mare concurenţă: 16.7 candidaţi pe un loc. În topul celor mai căutate secţii au fost Contabilitate şi informatică de gestiune, Informatică, Informatică economică şi Psihologie, toate cu peste 6 candidaţi pe loc.

În total, universitatea oferă 15.000 de locuri pentru licenţă şi 10.000 la masterat. La licenţă sunt scoase 4975 de locuri bugetate, la care se adaugă dublu pentru taxă, iar la masterat sunt 3451 de locuri, plus în jur de 6000 de locuri la taxă.

La mijlocul lunii iulie încep admiterea la Universitatea Babeş-Bolyai. Fiecare facultate şi-a stabilit propriul calendar, care poate fi consultat pe site-ul www.ubbcluj.ro.

La admiterea din acest an, perioada este 16-31 iulie. În acest interval, fiecare facultate defineşte calendarul propriu pentru înscriere pentru admiterea efectivă şi pentru confirmarea locului. Fiecare facultate defineşte şi modul în care organizează admiterea, însemnând de la un eseu motivaţional până la un test de inteligenţă sau o lucrare scrisă.

Pe lângă locurile dedicate rromilor, UBB mai are 70 de poziţii special păstrate pentru absolvenţii liceelor din mediul rural. Alte 100 de locuri sunt dedicate cetăţenilor străini cu naţionalitate română. În general ele sunt ocupate de tineri din Republica Moldova, dar pentru aceste poziţii s-au înscris anii trecuţi şi absolvenţi de liceu din Albania şi Italia.