ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Oficial diaspora românească a trimis acasă peste 40 miliarde euro în ultimii zece ani. În realitate suma este mult mai mare

Diaspora românească susține constant economia țării. Deși plecați, românii trimit acasă sume mari de bani, care intră firesc în circuitul economic. Pe lângă aceasta, aceștia investesc în locurile de unde au plecat, mulți dintre aceștia construindu-și case în localitățile de unde provin. Deși se estimează că românii plecați sunt în număr de peste patru milioane și peste tot se proclamă reîntoarcerea lor, realitatea est cu totul alta. Nici măcar să voteze nu li se creează condiții, ca să nu mai vorbim de toate problemele din ultimile zile. Mai mult, unii politicienii le-au cerut să plătească taxe. Victor Ponta în 2015: ,,Avem o realitate, trei milioane din populatia dinamica cu capacitate de muncă din Romania sunt în afara tării si nu platesc niciun leu la sistemul social. Stiu, se spune ca trimit bani acasă, dar nu-i trimit la scoli, la spitale, la drumuri, la pensii sau la somaj”.

Banca Națională a României (BNR) arată că românii care muncesc în străinătate au trimis aproximativ 40 miliarde euro în ultimii zece ani. Începând cu 2009, anul în care efectele crizei financiare internaționale, diaspora românească a trimis acasă mai mulți bani decât totalul investițiilor străine directe efectuate în aceeași perioadă. În anii 2007 și 2008 sumele au fost de peste 6 miliarde euro Astfel, în 2008, remiterile bănești, adică banii trimiși fie prin conturi bancare, fie prin serviciile de transfer de bani, ale românilor din diaspora au însumat 6,3 miliarde euro, iar în 2007 au fost de 6173 miliarde euro. Acestea sunt datele oficiale.

Ținând cont că cifrele autorităților se bazează pe remiterile oficiale ale românilor din străinătate și nu iau în calcul banii aduși sau trimiși fizic în țară de aceștia, diferența este mult mai mare.

VREMEA

Cluj-Napoca Cluj Romania
Predominant însorit
Predominant însorit
10°C
Vânt: 4 km/h E