ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Oficial. Mai multe localități au intrat în insolvență

Cheltuielile întrec cu mult veniturile în majoritatea comunelor din România. Avem și orașe care în acest moment nu se pot susține financiar. Exemplul Poloniei de bună guvernare îl auzim la toți guvernanții, dar de făcut nu se face nimic. Polonia are mult mai puține unități administrative la o populație de 38 de milioane de locuitori.
Astăzi încep să vină scadențele pentru multe primării și pentru edilii care nu știu să-și administreze bine comunitățile, dar este și un avertisment pentru guvernanți, care au adoptat o serie de măsuri menite a destabiliza financiar administrațiile locale.
Localităţile Aninoasa (Hunedoara), Nalbant (Tulcea), Ardeoani (Bacău), Călineşti Oaş (Satu Mare), Naruja (Vrancea), Andreiaşu de Jos (Vrancea) sunt administrate de creditori, fiind intrate în insolvență.
Mulţi primari au majorat salariile proprii și pe cele ale angajaților cu mult peste ce permitea bugetul primăriei, unii edili alegând soluția tăierilor de investiții, cu implicații negative asupra dezvoltării comunităților, iar alții s-au bazat pe alocările financiare de la Guvern. Cu siguranță astfel de cazuri vor fi tot mai multe în viitor atâta vreme cât actuala legislație rămâne neschimbată, iar o reorganizare administrativ-teritorială rămâne un subiect discutat frecvent de toți guvernanții fără ca o forță politică să-și asume explicit o astfel de reformă impopulară, dar necesară.