SANATATE

OMS: Virusul din China, urgență de sănătate publică de interes internațional

Joi, 30 inauarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății a declarat că infecția cu coronavirus reprezintă o urgență medicală globală deoarece riscul infectării a depășit China, țara responsabilă de apariția virusului la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut. Rămâne la latitudinea statelor să ia măsurile pe care le consideră de cuviință pentru a limita răspândirea acestui virus și implicit a numărului de decese cauzate de acesta. Unele state au închis deja granițele sau au anulat zborurile în speranța că virusul nu va ajunge pe teritoriul acestora.

Între timp, numărul deceselor cauzate de coronavirusul denumit Wuhan, de la denumirea orașului chinez unde a a apărut acesta, continuă să crească în China. Astfel, autoritățile de la Beijing au făcut public recent faptul că numărul deceselor a depăsit 170 de persoane, numărul celor confirmați ca fiind îmbolnăviți datorită acestui virus a depășit 8 000 de persoane, alte 12 000 cazuri, cel puțin, fiins în curs de confirmare sau infirmare.

Potrivit OMS, starea de urgență se referă la „o situație serioasă, neobișnuită sau neașteptată”, transmite /www.digi24.ro.  Declararea stării de urgență conduce la măsuri mult mai stricte în domeniul sănătății, la creșterea finanțării în domeniul medical și la alocarea unor resurse suplimentare pentru prevenirea răspândirii bolii. O astfel de decizie, poate determina statele lumii să impună restricții asupra comerțului și libertății de mișcare a populației. De asemenea, autoritățile naționale pot introduce măsuri suplimentare de scanare în aeroporturi și în alte spații publice pentru monitorizarea stării de sănătate a populației.

Potrivit sursei citate, recomandările impuse de OMS sunt temporare și revizuite din trei în trei luni. Din 2009 până acum, starea de urgență a fost declarată de cinci ori: în 2009 din cauza pandemiei de gripă porcină, epidemia de poliomielită din 2014, cea de Ebola din Africa de Vest din 2014, epidemia de Zika din 2015-2016 și cea de Ebola din 2018.

Sursă foto: CNN.com