Cristian Roth măsuri economie impact sănătate
ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Opinia unui farmacist față de impactul măsurilor asupra economiei și sănătății cetățenilor

Cristian Roth este unul dintre vechii farmaciști ai Bistriței, un om implicat și în viața comunității și prin poziția de președintele a Forumului Democrat German din România.

Cristian Roth a inserat mai multe considerații față de HG 24/2020, mai precis de o singura prevedere, care pare să impacteze puternic activitatea economică în țară.

Din hotărâre: “Instituțiile și autoritățile publice, precum și operatorii economici publici și privați, au obligația organizării activității, astfel încât munca să se desfășoare de la domiciliul angajaților, iar daca activitatea desfășurată nu permite acest lucru, să ia măsuri pentru:

a) asigurarea triajului epidemiologic constând in controlul temperaturii personalului propriu si vizitatorilor, la punctele de control-acces in incinte;

precum si
3. Instituțiile publice si operatorii economici care desfășoară activități comerciale/de lucru cu publicul ce implică accesul persoanelor in interiorul clădirilor, iau masuri pentru organizarea activității, astfel:
b) să nu permită accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea in incintă, depășește 37,3 0C;” e textul hotărârii.

“Inteleg ca va trebui sa masuram temperatura tuturor celor care doresc sa ne treaca pragul. Lucru cu care nu sunt de acord din mai multe considerente
1.aproape jumatate din cei infectati covid 19 nu fac febra
2.febra nu este un simptom exclusiv covid 19
3.masurarea temperaturii reprezinta in definitiv un act medical pentru care ai nevoie de acceptul persoanei respective. Inteleg ideea in cazul fabricilor unde lucreaza (angajati!) 20-30 sau mai multi oameni la un loc si petrec mult timp impreuna, altfel mai greu.
4.masurarea temperaturii implica apropiere, lucru interzis de toate reglementarile
5.acuratetea unei astfel de masuratori depinde de foarte multe variabile(performanta aparatului, temperatura de afara, un eventual efort fizic anterior sustinut de persoana in cauza, in cazul persoanelor de sex feminin perioada de ovulatie vine cu cresterea temperaturii corporale cu 0,5 grade etc)
6.un termometru performant depaseste 400 ron si este destul de greu de gasit
7.administrarea unui antitermic cu 30-60 de minute inainte de masurarea temperaturii da evident rezultate neconforme
8.eu ca farmacist nu pot invoca faptul ca un pacient are temperatura pentru a nu-i elibera medicamente, rolul meu e sa il ajut pe pacient. Se poate institui regula ca in farmacie sa intre o singura persoana, evitand astfel riscul contaminarii altora. Intre pacient si farmacist exista separatoare de sticla sau plastic, asa ca riscul e destul de redus.
Ca atare, solicit tuturor celor care sunt implicati in luarea unor astfel de decizii sa mai cantareasca o data acest aspect”, menționează Cristian Roth.