OPINII

Opinia unui prof de Istorie (2)

Autor: Adrian Cioroianu

Pacea nu se moștenește – ci fiecare generație e responsabilă de propria sa liniște

Astăzi, la ora 11 (ora Europei Occidentale), clopotele Parisului au bătut iarăși – ca și acum un secol, când se termina, oficial, Primul Război Mondial (deși în alte spații, precum Rusia, Turcia ș.a. conflicte reale au mai dăinuit până în 1923).

Așadar, un secol de la războiul “care trebuia să pună capăt tuturor războaielor” – aceasta să fie un avertisment pentru noi, în sensul că fiecare generație trebuie să-și construiască propria pace.

O organizare de proporții astăzi la Paris, unde președintele Macron a primit 85 de șefi de stat și de guvern pentru o ceremonie de comemorare ce se dorește și un angajament pentru pacea viitoare. Pentru a-și sublinia convingerile și încrederea în politica multilaterală, președintele Macron și-a primit oaspeții la Palatul Elysée, apoi grupul a urcat în autocare și a mers spre Arcul de Triumf, făcând ultimele sute de metri pe jos, sub o ploaie care durează de două zile.

Președintele Trump a venit apoi separat – și ultimul, peste câteva minute, tot separat, a sosit președintele Putin (la 11h18); comentatorii vor avea ce discuta: cât au fost rațiuni de securitate și cât încercări de individualizare sau declararea implicită a neîncrederii în multilateralism…

Istoria merge mai departe.