ACTUALITATE, OPINII

OPINIE: Abuzul în serviciu este un fenomen tot mai frecvent în mediul privat bistrițean

de Amalia Pop

S-a tot discutat în ultimii ani de o migraţie necontrolată a bistriţenilor către ţările din comunitatea UE în căutarea unor job-uri mai bine plătite care cel puţin în teorie ar trebui să le ofere un trai decent sau chiar confortabil.
S-au căutat soluţii, s-au făcut promisiuni, însă nimeni nu a luat în calcul cel mai important aspect al acestei situaţii care până la urmă produce blocaje în economia societăţii româneşti şi în speţă a comunităţii noastre.
Din punctul meu de vedere un factor decisiv este abuzul în serviciu, și când spun abuz în serviciu mă refer la angajarea fără un contract de muncă, exploatarea angajatului, neplata lui direct proporţional cu munca prestată, agresivitatea verbală a angajatorului la adresa angajatului şi apoi concedierea acestuia fără un temei legal. De ce angajatul nu ia atitudine în acest sens? Simplu… pentru că nu îşi cunoaşte drepturile şi pentru că nu se informează cu privire la modul în care se poate apăra atunci când situaţia impune.
Inconştienţa angajatorului din sectorul privat şi impocrizia omului de afaceri îmbogăţit peste noapte cauzează probleme serioase pe piaţa muncii care în ultimii ani oferă potenţiali candidaţi spre angajare din ce în ce mai slabi, fără o pregătire profesională solidă, iar lipsă resursei umane atrage după sine blocaje în activitate socială şi economică a unei comunităţi.