ACTUALITATE

 Opozant al regimului Lukașenko, arestat pe aeroport după ce un avion Ryanair a fost interceptat de aviația militară belarusă și forțat să aterizeze la Minsk

Un jurnalist din Belarus, Roman Protasevici, opozant al regimului Lukaşenko, a fost arestat duminică pe aeroportul din Minsk după ce a coborât dintr-un avion pe ruta Atena-Vilnius. Potrivit canalului de Telegram Nexta al opoziției din Belarus, aeronava de linie a Ryanair a fost interceptată de către Aviația militară belarusă și deviată de pe traiectoria sa în urma unei „alerte cu bombă”, iar preşedintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, a vorbit despre „un act abject” și a făcut apel la UE și la NATO să intervină. Liderii europeni au cerut Minskului să permită imediat plecarea avionului oprit, și cu toţi pasagerii de la bord. După aproximativ şapte ore petrecute la sol în Minsk, avionul a decolat spre Vilnius. Potrivit comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, aeronava a sosit la Vilnius cu șase pasageri mai puțini decât la îmbarcarea din Atena.

Șefii de stat și de guvern din UE, care se vor reuni într-un summit luni și marți, vor discuta despre „posibile sancțiuni” ale UE contra Belarusului, care a forțat un avion de linie să aterizeze la Minsk și a arestat un opozant prezent la bord, a anunțat duminică seara Consiliul European.

 
UPDATE 21.40 Pasagerii şi echipajul avionului au petrecut aproximativ şapte ore la sol în Minsk înainte ca avionul să decoleze spre Vilnius, a declarat Ryanair într-un comunicat.

Avionul a aterizat la Vilnius la ora locală 21.25.


Zborul Ryanair deturnat la Minsk (Sursa foto: AFP / AFP / Profimedia)

UPDATE 19.49 Liderii europeni fac apel la Belarus să permită plecarea avionului Ryanair deviat şi forţat să aterizeze duminică la Minsk şi să lase îi lase pe pasageri să îşi continue călătoria. Ei califică situația drept „inacceptabilă”.

„Guvernul din Belarus este responsabil de securitatea tuturor pasagerilor şi a aparatului de zbor. Toţi pasagerii trebuie să îşi poată continua imediat călătoria”, a scris pe Twitter şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.
Și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel, au făcut apel la Belarus să permită ca pasagerii din avion să îşi continue călătoria.
„TOȚI pasagerii trebuie să își poată continua călătoria către Vilnius imediat și să le fie asigurată siguranța. Orice încălcare a regulilor internaționale de transport aerian trebuie să aibă consecințe”, a scris pe Twitter șefa CE.
 
Roman Protasevici (26 de ani) a fost reţinut pe aeroportul din Minsk după ce a coborât din avionul Ryanair care venea de la Atena şi avea ca destinaţie Vilnius, capitala Lituaniei, a explicat Nexta pe reţelele de socializare.
Conform acestei surse, avionul a fost deviat de pe traiectoria sa în urma unei „alerte cu bombă”. Serviciul de presă al preşedinţiei belaruse a precizat pentru Telegram că un avion de vânătoare MiG-29 a fost trimis de armată pentru a intercepta această aeronavă.
În noiembrie anul trecut, serviciile de securitate belaruse (KGB) l-au plasat pe Protasevici pe lista „persoanelor implicate în activităţi teroriste”.
Tânărul este fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol de prim-plan în marele val de contestare a realegerii în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994.