LIFESTYLE

Ora Pământului | O oră de întuneric ar putea face lumină într-o mare de plastic

Distribuire articol:

Sâmbătă seară s-a stins lumina pe întreaga planetă pentru o oră, iar la noi clădirile simbol au rămas în întuneric. Inclusiv Palatul Cotroceni a marcat astfel Ora Pământului. Este cea mai mare manifestare voluntară de mediu din istorie, marcată la nivel mondial. Milioane de oameni participă cu o oră de responsabilitate. De fapt, acest întuneric atrage atenția asupra consumului exagerat de resurse – de la lumină și apă, până la sticlă, plastic şi alimente. Planeta este grav afectată și, odată cu ea, corpul fiecăruia dintre noi. Studiile arată, de exemplu, că în fiecare săptămână ajung câte 5 grame de plastic în corpul unui om. Plasticul este nociv şi doar prin simpla atingere.

Plasticul este cel care ne ocupă viaţa și ne atacă organismul. Specialiştii au aflat acest lucru şi încearcă să le explice tuturor că merită să trăim altfel – să ne apărăm planeta şi pe noi.

Totul poartă un nume generos: educaţie pentru dezvoltare durabilă, care în acest an se face online. Ecologia i-a cucerit şi pe cei mici, care formează patrula de reciclare şi le predau părinţilor lecţii de… schimbat obiceiuri.

Microplasticul este deja în organismul uman. Cercetătorii au aflat că, săptămânal, ajung 5 grame de plastic în corpul nostru, cam cât un card de credit.

Înghițit sau doar atins, plasticul produce efecte negative. Copiii sunt primii afectați.

Putem să uităm și de plicurile plastifiate pentru condimente. Bucătăria arată mai atrăgător cu borcane colorate.

În Capitală, un proiect ambițios își propune să nu arunce absolut nimic. Cumpărătorii vin cu propriul recipient sau găsesc în magazin unul donat de altcineva.

Și detergenții cu care spălăm pot lăsa mizerie pe planetă în urma lor.

Ora Pamântului este doar un moment care ne îndeamnă să ne schimbam obiceiurile. Fiecare mișcare contează, chiar și o oră de întuneric.


Distribuire articol: