DIN TRANSILVANIA

Oradea. 10 milioane de euro pentru modernizarea străzilor

Primarul Ilie Bolojan a prezentat în cadrul conferinței de presă de ieri, 23 iulie, planul de asfaltare a străzilor nemodernizate pentru anii 2020 și 2021, plan care se va realiza din fonduri proprii ale bugetului municipiului, deoarece în actualul ciclu de finanțare nu există finanțări europene pentru asfaltare de străzi, iar administrația locală nu se va mai putea baza pe o infuzie suplimentară de fonduri.

Astfel, momentan în Oradea există 932 de străzi care au o lungime totală de peste 470 de km, dintre aceste străzi 634 sunt modernizate, respectiv 324 de km, iar 298 sunt nemodernizate. Aceste străzi nemodernizate se găsesc mai ales în cartierele care s-au dezvoltat în ultimii ani.

“Pentru Oradea este o prioritate să modernizăm aceste străzi, în termen reali ele ar costa aproximativ 60 de milioane euro. Având în vedere că bugetul total de investiții al municipiului Oradea din resurse proprii este în jur de 20 de milioane de euro în ultimii ani, putem aprecia ca jumătate din acești bani să îi alocăm pentru asfaltarea acestor străzi noi, ceilalți pentru alte proiecte. Ne propunem că în următorii doi ani să alocăm câte 10 milioane de euro pentru asfaltarea străzilor nemodernizate din cartiere”, a declarat primarul Ilie Bolojan.

Edilul a menționat că în acest an, cu finalizare până anul viitor, ar urma să fie modernizate 37 de străzi în valoare de aproximativ 10 milioane de euro, iar în 2021 să se finalizeze încă aproximativ 40 de străzi, tot în valoare de 10-12 milioane de euro.

Din această toamnă se vor începe documentațiile pentru străzile a căror lucrări vor fi  finalizate în 2021. Este vorba despre cartierul Tineretului, unde până la finalul acestui an se vor contracta toate amplasamentele de teren, cartierul Grigorescu, zona Nufărul II, în dreapta bulevardului Nufărul, între bulevard și Ciheiului, unde sunt în curs câteva lucrări.

“Aceste lucrări odată realizate, practic cea mai mare parte a străzilor din zonele noi în care s-a dezvoltat orașul ar urma să fie finalizate. Estimăm că în 6-7 ani, toate străzile din Oradea ar putea fi aduse la un nivel de urban. În anii următori, în funcție de bugetele pe care orașul le va avea, dacă vor exista și finanțări europene, se vor putea reabilita aceste străzi”, a concluzionat primarul Ilie Bolojan.