EDUCAŢIE/CULTURĂ

Oradea.102 ani de când armata română condusă de generalul Traian Moșoiu a eliberat orașul

Se împlinesc anul acesta 102 ani de când armata română condusă de generalul Traian Moșoiu a eliberat orașul Oradea de sub dictatura „proletară” instaurată de guvernul Béla Kun.

Ținând cont de încărcătura istorică a acestei zile și de importanța ei, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural anunță publicul că în data de 20 aprilie 2021 accesul la vizitarea expoziției General Traian Moșoiu. 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea va fi gratuit. Cu acest prilej vizitatorii vor primi cadou broșura tipărită în anul 2019 cu ocazia deschiderii expoziţiei.

Cu această ocazie va fi lansat și proiectul „Exponatul lunii”. Astfel, timp de o lună, va fi expus un obiect din patrimoniul Muzeului Orașului Oradea – Complex Cultural, având o valoare istorică, artistică sau simbolică deosebită.

Având în vedere semnificația zilei de 20 aprilie, proiectul debutează cu expunerea lucrării în original aparţinând (pe atunci) colonelului Traian Moșoiu, Spiritul ofensiv al infanteriei, București, 1909, pe care autorul a semnat olograf o dedicație pentru colonelul Em. Manolescu Mladian.

Începutul lunii aprilie a anului 1919 a fost unul punctat de o teribilă stare de tensiune în orașul de pe Crișul Repede și pentru teritoriul Bihorului, când începea o nouă eră. Decizia de unire a acestora cu România, făcută cunoscută prin reprezentanții trimiși la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, a fost astfel transformată într-un lucru concret. (Pentru mai multe detalii despre aceste evenimente invităm publicul să acceseze site-ul muzeului www.muzeulmoo.ro .)