DIN TRANSILVANIA

Oradea. 103 ani de la instaurarea administrației românești

Sute de orădeni s-au adunat azi, 20 aprilie, în Piața Unirii, la statuia Regelui Ferdinand, iar apoi la statuia generalului Traian Moșoiu pentru a participa la festivitățile organizate cu ocazia împlinirii a 103 ani ani de la eliberarea orașului Oradea de către armata română, în frunte cu generalul Traian Moșoiu, de sub regimul bolșevic al lui Béla Kun și de la instaurarea administrației românești la Oradea.

Ceremonialul a debutat cu intonarea Imnului Național al României în prezența reprezentanților autorităților locale, respectiv a primarului Florin Birta, a prefectului Dumitru Țiplea, a președintelui Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a ambasadorului României în Regatul Spaniei, George Bologan, dar și a premierului României, Nicolae Ciucă, a ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila, a ministrului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș, a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a șefului cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, precum și în prezența altor reprezentanți ai Guvernului și autorităților locale.

„Moșoiu a avut convingerea că țara îl merită”

Primarul Florin Birta s-a adresat celor prezenți vorbind despre responsabilitatea politică, pe care cei care conduc o comunitate, o au față de prezent și viitor: „O comunitate își păstrează unitatea și identitatea în jurul propriei istorii. Aniversând trecutul și proiectând mereu viitorul, sunt onorat să fiu primarul unui oraș care rămâne un model de conviețuire, de confluență a culturilor și confesiunilor care fac parte din patrimoniul național și european. Deseori acțiunile formale ale unui eveniment trec în plan secund încărcătura simbolică a acestuia. Prezența noastră azi, autorități și cetățeni, cu toții responsabili de destinul neamului fără diferențe de statut, aș dori să fie, pe lângă actul aniversar și un moment care să ne inspire responsabilitatea politică pe care o avem față de prezent și viitor”.

„Oradea multietnică și multiculturală și-a încredințat destinul României”

În continuare, cei prezenți au putut asculta discursul prim-ministrului României, Nicolae Ciucă: „Sunt onorat să fiu astăzi alături de dumneavoastră, la sărbătorirea unui eveniment de răscruce în istoria orașului și, totodată, în istoria încărcată de atâta emoție, atât la vremea lui, cât și astăzi. Astăzi, administrația și armata se reîntâlnesc simbolic la Oradea, pentru a reaminti emoționanta zi de 20 aprilie 1919, când puterea civilă și cea militară, dincolo de orice apartenență, s-au unit pentru binele comunității. În numele libertății, democrației și păcii, Oradea multietnică și multiculturală și-a încredințat destinul României, iar în prezent este unul din cele mai înfloritoare orașe din țară și folosesc acest prilej pentru a le mulțumi încă o dată edililor orașului din ultimii ani, prezenți aici, la această ceremonie, domnului președinte al Consiliului județean, Ilie Bolojan, și, desigur, domnului primar Florin Birta. Vreau să transmit felicitări organizatorilor evenimentului,  să le mulțumesc tuturor cetățenilor de pe malurile Crișului Repede și să le doresc sărbători liniștite, multă sănătate, prosperitate și un Paște fericit!”

La finalul ceremoniilor de la statuia Regelui Ferdinand și de la statuia generalului Traian Moșoiu s-au depus coroane de flori.

Manifestările s-au încheiat cu realizarea dispozitivului de defilare, defilarea detaşamentului de onoare şi prezentarea onorului.

sursa.oradea.ro