DIN TRANSILVANIA

Oradea. A fost inaugurată noua sală de sport cu o capacitate de peste 5000 de locuri

Miercuri seara, Primăria Oradea a organizat primul eveniment în noua sală de sport din oraș.
Sala multifuncțională are două terenuri. Unul mare, de competiții și unul mic, de antrenament. Ele sunt despărțite de un perete culisant. Când se organizează concerte, pereții se retrag pentru a avea un spațiu mai mare pentru scenă și public.
Sunt 5300 de locuri pe scaune. 2/3 dintre ele sunt amplasate pe gradene fixe, în partea de sus a sălii. 1/3 se găsesc pe gradene mobile, lângă terenul de sport. Când se vor organiza concerte sau expoziții, gradenele se strâng, iar spațiul crește. În aceste condiții, pentru un concert, sala are o capacitate de peste 7000 de locuri.
Aceasta are toate facilitățile: săli de antrenament și recuperare sportivă, cabinete medicale, săli de conferințe, o centrală termică ce folosește energia geotermală, peste 800 de locuri de parcare etc.
Valoarea sălii este de peste 28 de milioane euro. Din această sumă, 23 de milioane au fost asigurate de Guvernul României prin Compania Națională de Investiții, iar peste 5 milioane de euro de primărie. Primăria Oradea a mai contribuit cu încă 7 milioane de euro, realizând toate accesele și racordarea la utilități, precum și cele 800 de locuri de parcare.
Realizarea investiției s-a făcut în 3 etape:
🔹 Etapa 1, 2014-2016: Studiul de fezabilitate și avizele.
Această etapă a început de la decizia Guvernului Ponta de a cuprinde în lista de investiții a CNI a sălii de sport și s-a încheiat la finalul anului 2016 când Guvernul Cioloș a adoptat hotărârea de guvern de aprobare a indicatorilor tehnico-economici.
🔹 Etapa 2, 2017 – 2018: Licitația și realizarea proiectului tehnic.
Licitația s-a lungit mult ca urmare a contestațiilor, iar proiectul a suferit modificări.
🔹 Etapa 3, 2019 – primăvară 2022: construcția efectivă.
Au fost mai multe contracte de execuție ale CNI și primăriei până la inaugurare.
A durat destul de mult de la începuturi și până la finalizare. În cei 8 ani, Primăria Oradea, cu 2 primari, a colaborat cu 8 guverne ale României. Indiferent cine a fost la guvernare, primarii Oradiei și echipele din primărie au avut în vedere că proiectul trebuie să meargă înainte.
Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor: Această investiție nu se putea realiza fără sprijinul multor oameni: premieri, miniștri și conducerea CNI. Dar mai ales fără munca proiectanților, constructorilor și echipelor tehnice ale Companiei Naționale de Investiții și Primăriei Oradea.
Tuturor celor care s-au implicat se cuvine să le mulțumim.
Toți cei care lucrează în Oradea, toți cei care contribuie la bugetul de stat al României, au pus leu cu leu pentru sală: un scaun, un metru pătrat de teren sau un loc de parcare. Pentru că din impozitele plătite de fiecare s-a realizat sala de sport.
Respect și recunoștință!
Noua sală va permite organizarea unor evenimente și competiții care până acum nu puteau fi organizate în Oradea.