DIN TRANSILVANIA, ECONOMIC

Oradea. A sosit primul autobuz hibrid Mercedes-Benz achiziționat cu fonduri europene

A sosit primul autobuz hibrid Mercedes-Benz din cele 15 achiziţionate pe fonduri europene.
Orădenii vor beneficia de încă 15 autobuze noi, ce se vor adăuga celor 7 existente. Noile autobuze îndeplinesc cele mai stricte standarde de poluare, fiind echipate cu un sistem de propulsie hibrid (motor diesel cu aspiraţie liberă întrunind standardul de emisii EURO-6 și motor electric). Autobuzele se remarcă prin costul scăzut de operare, eficiență ridicată și consumul redus de combustibil.
Sursa de finanțare este Programul Operațional Regional 2014-2020, prin două proiecte: „Coridorul de mobilitate urbană durabilă Piața Emanuil Gojdu – Vasile Alecsandri, Oradea”, cod SMIS 126216 – 6 autobuze și „Coridorul de mobilitate urbană durabilă Piața Emanuil Gojdu – Piaţa Cetate, Oradea”, cod SMIS 126217 – 9 autobuze. Finanțarea nerambursabilă este de 98%, iar contribuția proprie a municipalității este de 2%.

În cadrul contractului sunt achiziționate 15 autobuze noi, care îndeplinesc cele mai stricte standarde de poluare, fiind echipate cu un sistem de propulsie hibrid (motor diesel cu aspiraţie liberă întrunind standardul de emisii EURO-6 și motor electric). Lungi de 12 metri, noile vehicule dispun de sisteme de informare, sunt prevăzute cu camere de supraveghere pentru siguranța călătorilor și includ un sistem de monitorizare a numărului de pasageri. Autobuzele se remarcă prin costul scăzut de operare, eficiență ridicată și consumul redus de combustibil.

Alte caracteristici includ podeaua complet coborâtă, instalaţie de pornire pentru temperaturi scăzute și frână de serviciu pneumatică cu 2 circuite independente, cu sistem EBS/ABS – ASR, precum și sistem de frânare recuperativ. Capacitatea de transport este de 108 locuri (27 scaune pasageri, 1 scaun șofer și 80 pasageri în picioare). Perioada de garanție a autobuzelor este de 4 ani sau 280.000 km parcurşi/autobuz.

Aceste 15 autobuze Mercedes-Benz se vor adăuga celor 7 existente (şase Euro-6 și unul hibrid) care au fost achiziţionate anul trecut în cadrul unui program transfrontalier.