ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE

Oradea. Model de urmat în reabilitarea monumentelor istorice

Distribuire articol:

Edilii unor orașe reușesc să-și modernizeze clădirile aflate în patrimoniul istoric, oferind facilități proprietarilor, utilizând metode financiare adecvate. Cei mai mulți proprietari de clădiri din orașele Transilvaniei rămân cu clădirile nereabilitate, fiindcă primarii nu reșușesc să depășească fățișul birocratic. Unora le lipsește și viziunea și acțiunea concretă pe o această componentă importantă în dezvoltarea turistică și economică a comunităților din Transilvania, care au un mare potențial de dezvoltare.

Orașe ca Timișoara, Cluj-Napoca și Oradea reușesc în fiecare an să facă pași importanți în reabilitarea clădirilor. Ilie Bolojan, primarul Oradiei, e unul dintre bunele exemple în reabilitarea prudentă și eficientă a clădirilor cu însemnătate istorică.

,,Palatul Moskovits Miksa și-a recăpătat strălucirea de odinioară. Începute în ianuarie 2016, lucrările de restaurare a palatului au fost finalizate, ele fiind realizate în cadrul Programului Multianual pentru reabilitarea fațadelor, din bugetul propriu al primăriei. Din valoarea totală a lucrărilor, Primăria Oradea a acordat 20% grant, urmând ca diferența de 80% să fie recuperată de la proprietarii imobilului. Pictura interioară a palatului urmează să fie refăcută de către municipalitate prin Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Județul Bihor”, spune primarul Bolojan pe rețeaua Facebook.

Fotografia postată de Ilie Bolojan.

 


Distribuire articol: