DIN TRANSILVANIA

Oradea şi-a achiziţionat aparat pentru testarea anticoronavirus

Oradea a achiziţionat un aparat de testare a persoanelor suspecte de îmbolnăvire cu coronavirus, astfel că nu mai e nevoie să se aştepte rezultatele testelor de la Cluj, iar procedura privind diagnosticarea și tratarea cazurilor va merge mult mai repede. Cu acest aparat se pot face 1.500 teste pe săptămână, existând şi personal pregătit în acest sens. Spitalele din Bihor au în prezent 75 de paturi de terapie intensivă, din care 60 sunt complet dotate cu posibilităţi de ventilaţie mecanică. Eşalonat vor veni încă 10 aparate, în aprilie şi la începutul lunii mai.

Testarea persoanelor suspecte de îmbolnăvire cu coronavirus, care au domiciliul în Oradea sau în alte localităţi din judeţul Bihor, se poate face acum la laboratorul Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea, a anunţat duminică, 22 martie, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea şi coordonatorul tuturor spitalelor din județ.

În cadrul pregătirilor făcute în spitalele din municipiu pentru a se face faţă creşterii numărului de bolnavi cu coronavirus, s-a reuşit achiziționarea unui aparat propriu de testare, care nu exista anterior în judeţul Bihor, a spus primarul Ilie Bolojan, prezent alături de dr. Gh. Carp într-o transmisie live pe Facebook. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul financiar al mai multor companii, asociaţii, dar şi persoane fizice. Astfel, bihorenii nu vor mai trebui să aştepte rezultatele testelor de la Cluj, iar procedura privind diagnosticarea și tratarea cazurilor va merge mult mai repede.

„Avem personal pregătit şi avem teste 1.500 pe săptămână, mai mult de trei ori de cât am putut să facem în 3 săptămâni prin colaborarea cu Clujul. Avem personal pregătit, 10 doctori sunt pregătiţi şi, în colaborare cu Prefectura, ISU, SMURD și UPU, vom putea să testăm, pe lângă cei suspecţi de infectare, personal medical şi nemedical, şi pe cei din carantină, pentru a scurta perioada de carantină, având în vedere fluxul de români care vin din străinătate”, a precizat managerul Gheorge Carp.

Bolnavii de coronavirus vor fi trataţi la Spitalul Municipal

În cadrul transmisiei live pe Facebook, primarul Ilie Bolojan a mai spus că „se derulează proceduri pentru achiziția de măști, combinezoane de protecție a personalului medical, în așa fel ca cei care sunt în linia întâi să nu fie infestați și să îi protejăm cât mai bine. De asemenea, derulăm un plan de urgenţă pentru reorganizarea paturilor şi a circuitelor.”

Totodată, s-a luat decizia ca  Spitalul Municipal să devină spitalul în care vor fi tratați bolnavii de coronavirus. „Spitalul va avea toate specialităţile unui spital judeţean, în aşa fel încât cei care vor suferi de infectări cu coronavirus şi vor avea patologie asociată de natură medicală sau chirurgicală să poată să fie trataţi în condiţii optime”, a declarat Gheorghe Carp.

Cu acordul Clinicii Regina Maria, de la parterul Spitalului Municipal, aparatul CT de aici va fi folosit pentru viitori pacienţi cu coronavirus, tocmai pentru ca spitalele publice să nu trebuiască să apeleze la CT-ul aflat în Centrul Oncologic, unde sunt pacienți cu imunitate mai scăzută care trebuie protejați.

De azi, a fost instalată o poartă termică pentru măsurarea temperaturii tuturor angajaţilor şi pacienţilor, tocmai pentru a nu pune în pericol siguranţa personalului medico-sanitar.

Spitalele din judeţ au 75 de paturi de terapie intensivă

„În ceea ce privește dotarea pentru această situație, spitalele din Bihor au 75 de paturi de terapie intensivă, din care 60 sunt complet dotate cu posibilităţi de ventilaţie mecanică. Eşalonat vor veni încă 10 aparate, în aprilie, până la începutul lunii mai. De asemenea, s-au comandat materiale de protecţie, pe lună avem nevoie de zeci de mii de măşti speciale, de combinezoane. Deja primele echipamente au sosit, dar vor ajunge încă peste 1.200 de salopete de risc biologic şi peste 2.000 de măşti. Necesarul lunar este de aproximativ 1,5 milioane euro. Le mulţumesc acelora care ne-au donat foarte mulţi bani, o surpriză foarte plăcută, sunt asociaţii, firme, persoane individuale. În trei zile s-au strâns aproape 1 milion de lei, care au fost deja cheltuiţi pentru echipamente de protecţie, kituri de laborator”, a declarat Gheorghe Carp.

În ultimele zile, spitalele orădene au primit donaţii considerabile, care ajută la dotarea suplimentară a sistemului sanitar orădean, în contextul situaţiei actuale. Numărul de cont unde se pot dona în continuare bani pentru spitalele locale este RO36BACX0000001189390001, deschis la banca Unicredit Bank SA, beneficiarul sponsorizării fiind Asociaţia “Sprijiniţi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea”, tel. 0259/434406, fax. 0259/417169 (persoană de contact Maghiar Marcel, director economic, tel. 0770.319.165).