ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Oradea va avea cel mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din țară

Oradea va avea cel mai modern spital de boli infecțioase și pneumologie din țară, care va costa 128.000.000 de euro, bani europeni. Anunțul a fost făcut de către primarul Florin Birta în cadrul unei conferințe comune, la care au participat și președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, senatorul Gheorghe Carp, fost manager al Spitalului Județean de Urgență Oradea și arhitectul Abduraman Redin, care are o experiență de 18 ani în proiectarea de unități spitalicești, fiind implicat și în reabilitarea Maternității Oradea.
De altfel, tot astăzi, în ședința de Consiliu Local s-au aprobat studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici, urmând ca obiectivul de investiții să fie depus spre finanțare din fonduri europene pe perioada de programare 2021-2027.
„Acest spital este unul foarte necesar mai ales în contextul actualei pandemii și este un spital care demonstrează încă odată că parteneriatul dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean funcționează și atâta timp cât acest parteneriat funcționează, lucrurile vor merge în direcția bună, atât pentru Oradea, cât și pentru județul Bihor”, a declarat primarul Florin Birta.
E un proiect pentru un spital modern, care va avea peste 250 de paturi.
Ilie Bolojan, președinte CJ Bihor: “Acest nou proiect răspunde la două probleme:
un spațiu nou în care să se mute secțiile ce funcționează în spații necorespunzătoare, la infecțioase, în spitalul vechi de lângă magazinul Crișul și la TBC, pe strada Izvorului;
un spațiu unde să se poată trata cazurile de coronavirus sau alte boli contagioase, fără a se bloca celelalte spitale.
Acest spital ar putea prelua pacienți și din afara județului, în situații limită.
Finanțarea acestuia ar urma să fie asigurată din fonduri europene, în așa fel încât lucrările de construcție să se termine în 2025.
Primăria Oradea, care gestionează spitalele, va duce greul derulării licitațiilor și construcției. Mulțumesc tuturor celor implicați în realizarea proiectului!”.