DIN TRANSILVANIA, ECONOMIC

Oradea va construi o nouă centură în jurul orașului

Cel mai aglomerat drum județean din Bihor este cel care leagă Cefa de Oradea, prin Sânnicolau Român, Toboliu, Girișu de Criș și Sântandrei. Congestia în trafic este în localitatea Sântandrei, pe unde trec peste 5000 de mașini într-o zi.

Pentru a evita aglomerația, împreună cu Primăria Sântandrei, a fost proiectată o centură care să preia o parte din acest trafic. Aceasta ar permite și accesul zonei de frontieră în nodul de autostradă ce se va dezvolta în spatele gării Ioșia, la intersecția dintre legătură cu autostrada Transilvania și drumul expres Arad – Oradea.

Centura, în lungime de 5 km, va ocoli localitatea Sântandrei, spre Crișul Repede, și va ajunge în actualul drum de legătură dintre Oradea – girație Cazaban și Sântandrei, la girația amenajată lângă podul de intrare în Sântandrei.

Consiliul Județean Bihor a aprobat ieri proiectul tehnic și urmează să organizăm licitația pentru selectarea unui constructor în următoarele luni, la pachet cu drumul nou spre Nojorid.

Lucrările vor fi desfășurate pe parcursul unui an și jumătate. Estimez că până în primăvara anului 2024 se va putea circula și pe această centură și pe autostrada de legătură dintre Oradea și autostrada Transilvania.

Întreaga circulație în zona Ioșia – centura pe Densușianu, și accesul dinspre, se va face mult mai fluent.

Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean: Mulțumesc proiectanților și echipei tehnice din Consiliul Județean pentru realizarea proiectului tehnic.

Un merit important îl are Primăria din Sântandrei, prin realizarea studiului de fezabilitate și sprijinul constant acordat.