LIFESTYLE

Orădeanul Csaba Varga porneşte să cucerească Himalaya

Orădeanul Csaba Varga va pleca, în luna aprilie, să cucerească Muntele Everest, scopul său fiind acela de a deveni primul etnic maghiar care să fi escaladat fără oxigen suplimentar cel mai înalt vârf al lumii, de 8848 de metri – a transmis într-un comunicat Dániel Bíró, managerul de comunicare al echipei Kalifa Alpin, pentru agenţia ungară de presă MTI.

Potrivit planului, Csaba Varga va pleca spre Himalaya la începutul lunii aprilie, urmând să atace vârful cel mai devreme la mijlocul lunii mai – se precizează în comunicat. Cucerirea fără oxigen suplimentar a Muntelui Everest reprezintă o provocare uriaşă pentru alpinişti. În timp ce cu oxigen cel mai înalt vârf al lumii a fost cucerit deja de peste 10 mii de oameni, fără oxigen suplimentar au reuşit să facă acest lucru doar câteva sute de alpinişti – au precizat totodată membrii echipei.

Comunicatul reaminteşte că, începând din 2013, Csaba Varga a cucerit pe rând cele mai înalte vârfuri ale lumii – pe toate, fără oxigen suplimentar. Anul trecut, a înregistrat cel de-al patrulea succes: în pofida condiţiilor meteo nefavorabile, la 19 iulie a urcat drapelul maghiar pe cel mai înalt vârf al Hidden Peak, de 8080 de metri. Prin cucerirea acestui vârf, Csaba Varga este, în prezent, cel mai de succes alpinist maghiar activ care cucereşte vârfuri înalte.

foto: bumm.sk