ECONOMIE, ACTUALITATE

Orașele românești în fața provocărilor schimbărilor climatice

Distribuire articol:

În fața provocărilor schimbărilor climatice există o sumă de finanțări menite a îmbunătăți această situație.

Astfel, potrivit misiunii M100, orașele europene, inclusiv cele din România sunt ajutate în procesul lor de tranziție verde.

„Cluj-Napoca este unul dintre cele zece orașe europene care au primit Eticheta Misiunii UE pentru orașele neutre climatic, alături de Sønderborg (Danemarca), Mannheim (Germania), Madrid, Valencia, Valladolid, Vitoria-Gasteiz and Zaragoza (Spania), Klagenfurt (Austria) și Stockholm (Suedia). În total sunt 100 orașe europene care fac parte din misiunea „100 de orașe inteligente și neutre din punctul de vedere al impactului asupra climei până în 2030”.  Municipiul nu doar că și-a asumat aceste obiective, dar a fost și primul oraș din Europa care a finalizat și trimis către aprobare Planul de Neutralitate Climatică, dezvoltat în cadrul Misiunii – cu mult înaintea unor orașe europene mai mari și mai titrate. Astfel, Clujul și-a asumat să fie neutru din punct de vedere climatic și să servească drept un exemplu pentru alte orașe. Dublin (Irlanda) și Vari-Voula-Vouliagmeni (Grecia) și-au exprimat deja interesul pentru un parteneriat cu acesta cu scopul de a face schimb de bune practici în domeniul tranziției la neutralitate climatică (https://netzerocities.eu/twinning-programme/).”, precizează www.urbanizehub.ro.

“Mai multe orașe din România își asumă acest obiectiv ambițios. De exemplu, alte două orașe fac parte din misiunea europeană „100 de orașe neutre climatic”: București, prin Sector 2, și Suceava, ambele fiind  în proces de pregătire a planului de tranziție către neutralitate climatică.

În paralel, 9 orașe românești au adoptat o abordare similară și își asumă public că vor implementa proiecte sustenabile pentru comunitate. Acestea fac parte din Alianța Orașelor Verzi, creată de ONG-ul Urbanize Hub. Orașele membre sunt Arad, Brașov, Buzău, Câmpulung Muscel, Darabani, Lugoj, Reșița, Timișoara și Sectorul 6. Alianța încurajează cât mai multe orașe să se alăture acestui efort de a crea un viitor urban mai sustenabil și să își asume public obiectivele de a reduce emisiile de carbon.”, mai precizează aceeași sursă.


Distribuire articol: