ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, POLITICĂ

Orban: Ministrul Agriculturii să publice raportul controlului privind dublul standard al alimentelor comercializate în România

Președintele PNL, Ludovic Orban, a adus mai multe critici față de poziția Guvernului și a ministerului agriculturii cu privire la modul în care comunică instituțiile respective în urma raportului efectuat cu privire la alimentele comercializate în România, ca având dublu standard.

“Este obligaţia fundamentală a autorităţilor de a informa cetăţenii României atunci când apar chestiuni care ţin de sănătatea publică, înşelarea consumatorului, pentru că orice produs care nu respectă calităţile, care nu e conform informaţiilor de pe ambalaj, reprezintă înşelarea consumatorului. Toţi trebuie să ştim care sunt măsurile impuse de ministrul Agriculturii, de ANPC şi de ANSVSA. I-am cerut demisia şi domnului Oaia, pardon, Daea, i-am cerut demisia şi şefului ANPC, în cazul în care nu fac publice aceste informaţii. Întrebare retorică: de ce în alte situaţii ANPC a comunicat companiile şi produsele neconforme, iar de data asta tăinuieşte această informaţie? Mie mi se pare un lucru grav. Cetăţenii nu sunt informaţi”, e precizarea făcută de Ludovic Orban.

Acesta a mai adăugat: “Orice produs care nu respectă calitățile, care nu e conform cu datele care sunt pe ambalaj reprezintă de fapt înșelarea consumatorului român. Nici astăzi nu sunt scoase de pe piață produsele. Cetățenii trebuie să cunoască aceste produse, să cunoască firmele care au produs la dublu standard și toți avem dreptul să cunoaștem care sunt măsurile dispuse de ministrul Agriculturii, de autoritatea pentru protecția consumatorului și de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară. Pun o întrebare retorică, de ce în alte situații ANPC a comunicat publicului companiile și produsele neconforme, iar de data asta tăinuiește această informație? Mi se pare, practic, un lucru grav. Acum cetățenii nu sunt informați care sunt produsele care sunt pe piață, care nu sunt conforme. Pe de altă parte, e posibil să apară o neîncredere a cetățeanului care să ducă la o scădere a vânzărilor inclusiv pentru companiile serioase, care sunt cea mai mare majoritate. Neprecizarea produselor și a companiilor aruncă, practic, o anatemă nedreaptă asupra tuturor companiilor cinstite care respectă calitatea produselor. Și de ce să fie afectate aceste companii și să nu sufere acele companii care, într-adevăr, au aplicat dublu standard”.

PNL îi cere ministrului Agriculturii, Petre Daea, să publice raportul controlului privind dublul standard al alimentelor comercializate în România și demiterea șefului de la Protecția Consumatorului pentru nepublicarea acestui document.

Pre;edintele PNL spune că va formula în numele PNL o cerere oficială în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public pentru a putea pune la dispoziția opiniei publice datele complete ale controlului.

Ludovic Orban susține că Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului are o “dublă abordare”, în contextul în care a menținut confidențial acest control.

“În consecință, solicităm demiterea președintelui ANPC, Marcel Bogdan Pandelică, pentru încălcarea Hotărârii de Guvern 700/2012. (…) Șeful ANPC a anunțat că au fost retrase de pe piață doar o parte dintre produse, fără a preciza care sunt acelea și ce alte produse se află în continuare în circuitul comercial. Menționăm că autoritățile nu se pot prevala de presupusa inexistență a normelor juridice necesare pentru a da curs solicitării noastre, întrucât este vorba de o procedură uzitată atunci când evaluarea a fost realizată în mod riguros, profesionist și cu metode demonstrabile. În acest sens, amintim precedentul scandalului cărnii de cal din 2012, când au fost nominalizate chiar de către autorități firmele cu probleme în presa internațională”, spune liberalul, arătând că actul normativ prevede că “autoritatea (…) acționează pentru prevenirea și combaterea practicilor care dăunează vieții, sănătății, securității și intereselor economice ale consumatorilor”.

El a criticat și atitudinea premierului Mihai Tudose din ședințele de Guvern.

“Nu este suficientă doar piesa de teatru, jucată la masa Guvernului, în care premierul se rățoiește la miniștri, dar cu rezultat zero în apărarea intereselor consumatorilor români. Această butaforie recurentă a premierului Tudose nu încălzește pe nimeni și nu aduce niciun beneficiu concret nimănui. Dacă ministrul Daea, în chestiuni grave cum sunt înșelarea consumatorilor, punerea în pericol a sănătății cetățenilor, nu va da publicității informațiile solicitate, trebuie să se rezume la cheltuirea pensiei speciale de parlamentar — pentru care s-a milogit și s-a înjosit — ori să se angajeze la una dintre firmele pe care le protejează, dar să lase ministerul Agriculturii pe mâini mai bune”, a mai adăugat președintele PNL.