ECONOMIC

Păduri tăiate de 2,5 miliarde de euro în România, iar peste jumătate din bani sunt făcuți din ilegalități

Anul 2019 a fost anul cu cea mai mare cifră de afaceri din istorie pentru companiile de exploatare forestieră care operează în România. Au fost tăiate și prelucrate păduri de două miliarde și jumătate de euro, însă, din păcate, mai mult de jumătate din bani sunt făcuți din ilegalități.

România este încă un paradis încă verde pentru companiile care se ocupă de tăierea și prelucrarea lemnului. În 2010 figurau aproape 4.000 de companii în domeniu, anul trecut erau înregistrate peste 6.000. În aceste condiții, cifra de afaceri a ajuns la un record istoric, 2.5 miliarde de euro și cu 100 de milioane mai mult față de anul trecut.

Țara noastră pierde în fiecare an aproape 40 de milioane de metri cubi de lemn  și doar pentru jumătate există acte că s-au plătit taxe. Restul, cel mai probabil au fost defrișări ilegale. Ministerul Mediului confirmă aceste cifre și anunță măsuri. Ministerul Mediului, Costel Alexe a anunțat schimbări în sistemul prin care se urmăresc defrișările: GPS pe camioane și monitorizare din satelit. De anul viitor vor fi interzise exporturile de bușteni în afara Uniunii Europene.

„Să limităm la zero tăierile ilegale. GPS pe toate mașinile din pădure spre depozite. Camere video la intrarea în depozite sau pe drumuri. Nu cred că putem opri complet tăierile de lemn. Ne interesează să avem o dezvoltare durabilă. Exporturile de buștean să interzicem pe o perioadă de timp”, a declarat ministrul Mediului, Costel Alexe pentru ProTv.

Sursa: ProTv