ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, POLITICĂ, OPINII

„Pamblicăria” pe „genunche” din Educație continuă: Încep probele primului Bacalaureat ilegal din Romania

Distribuire articol:

Ieri a avut loc prima sesiune a examenului național de bacalaureat ilegal. Astfel, în perioada 12-22 februarie, se vor derula probele de competente lingvistice și digitale din cadrul examenului de bacalaureat reformat după bunul plac al ultimilor doi miniștri care se încurcă pe „genunche” în „pamblici”.

Aceste probe care au început astăzi se desfășoară, în premieră națională fără să respecte Legea Educației Naționale nr. 1/2011. Elevii claselor a XII-a vor fi evaluați, deși ei nu au încă situația școlară încheiată.

Metodologia de organizare și calendarul unui examen de bacalaureat în orice țară europeană  care își respecta cetățenii este stabilit cu cel puțin câțiva ani înainte, la începutul ciclului liceal de studii. Însă, în România totul e răsturnat și încurcat, de la legile justiției, la legea bugetului care a acordat Educației cel mai mic procent din PIB din Europa (2,98%), la Codul fiscal până la organizarea unui simplu examen de bacalaureat.

Miniștrii Educației acționează nu numai în afara definiției și caracteristicilor intrinseci ale unui examen de maturitate cum este bacalaureatul, cât mai ales dictatorial, fără consultări publice sau prin încălcarea Legii educației naționale nr. 1/2011, ministrul Liviu Pop emițând ordinul nr.   4792/2017 în temeiul  articolul 77, alin.(5) și art. 361.

USR îi reamintește ministrului Valentin Popa că Legea Educației prevede la art. 77 următoarele:

  1. Absolvenții învățământului liceal primesc diploma de absolvire și foaia matricolă, parte a portofoliului educațional, care atestă finalizarea studiilor liceale și care conferă dreptul de acces, în condițiile legii, în învățământul postliceal, precum și dreptul de susținere a examenului de bacalaureat.
  2. Elevii care au promovat clasa a XII-a vor susține examenul național de bacalaureat.

,,În acest context, Ministerul este în culpă, derulează un examen care nu respectă legea și mai ales nu se menționează în niciun înscris ce se întâmplă cu elevii care nu vor promova clasa a XII-a sau vor avea la finalul cursurilor situația neîncheiată. Ministerul Educației nu clarifică acest absurd al situației. Educația, încotro? rămâne o întrebare retorica cu un gust din ce în ce mai amar pentru toți actorii educaționali responsabili, elevi, profesori și părinți”, a subliniat Cristina Iurișniți, deputat USR.

 


Distribuire articol: