Până în 1989 a fost cel mai mare producător de încălțăminte. Astăzi a intrat în insolvență

Producătorul de încălţăminte Clujeana, a intrat în insolvenţă, în urma unei decizii luate de Tribunalul Specializat Cluj. Activitatea la Clujeana va continua, existând contracte în derulare pentru asigurarea producţiei. Societatea a acumulat datorii de peste 13 milioane de lei.

Preşedintele Tribunalului Specializat Cluj, Răzvan Costea, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că a fost numit şi un administrator judiciar care va face propuneri în funcţie de stuaţia pe care o constată la SC Clujeana SA.

,,Tribunalul Specializat Cluj a admis cererea de insolvenţă a SC Clujana SA, s-a dechis procedura generală a insolvenţei şi s-a numit administrator judiciar Casa de Insolvenţă Transilvania. Se va depune un raport, iar administratorul judiciar va face propuneri în funcţie de situaţia pe care o constată la debitoare. Ulterior se va putea discuta despre reorganizarea societăţii sau intrarea în faliment”, a spus Costea.

Directorul general interimar al SC Clujeana SA, Florin Gliga, a declarat, la rândul său, corespondentului MEDIAFAX, că societatea a depus la Tribunalul Specializat Cluj cererea de insolvenţă, cu reorganizare, a societăţii considerând că aceasta este singura soluţie din cauza datoriilor istorice către ANAF, acumulate în perioada 2013 – 2014, şi care se ridică la 13 milioane de lei.

Potrivit acestuia, SC Clujeana SA deţine un patrimoniu considerabil şi active care nu au legătură cu activitatea societăţii.

Producătorul de încălţăminte Clujeana SA are 378 de angajaţi, societatea fiind deţinută de Consiliul Judeţean Cluj, care are peste 93% din acţiunile societăţii, restul aparţinând unei asociaţii a angajaţilor şi SIF Oltenia.

Fabrica de încălţăminte ,,Clujeana” a fost înfiinţată în anul 1911 la Cluj-Napoca de familia Renner, sub denumirea de Fabrica de Piele ”Fraţii Renner & Co”. După primul război mondial, a devenit societate pe acţiuni şi şi-a schimbat numele în ”Dermata”, devenind în timp cea mai mare fabrică de încălţăminte din România.

În 1948 a fost confiscată de regimul comunist, fiind redenumită ,,Fabrica de încălţăminte Janos Herbak”, apoi ,,Fabrica de Pielărie şi Încălţăminte Cluj”, iar în final ,,Clujeana”. Înainte de 1989, Clujeana a fost cel mai mare producător de încălţăminte din România, majoritatea producţiei fiind destinată exportului.

După Revoluţie, fabrica a funcţionat până în anul 1999 când a intrat în faliment şi a fost închisă, 5.000 de angajaţi fiind concediaţi. Producţia a fost reluată în 2005 după intervenţia Consiliului Judeţean Cluj care a preluat pachetul majoritar de acţiuni de la fosta Autoritate pentru Privatizare şi Administrarea Participaţiilor Statului (APAPS).

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.