ACTUALITATE, EDUCAŢIE/CULTURĂ

Papa Francisc: An de an, această liturgie trezește în noi o atitudine de uimire: trecem de la bucuria primirii lui Isus, care intră în Ierusalim, la durerea de a-L vedea condamnat la moarte și răstignit

Duminică, 28 martie 2021, papa Francisc a celebrat Sfânta Liturghie a Duminicii Floriilor în bazilica San Pietro. La omilie, pontiful a îndemnat la recuperarea capacității de uimire în fața suferinței, morții și învierii lui Isus. La rugăciunea ”Angelus”, recitată la finalul celebrării euharistice, papa a făcut un apel la rugăciune pentru victimele atentatului sinucigaș comis în această dimineață în fața unei catedrale catolice din Indonezia.

Pentru al doilea an la rând, comemorarea Intrării lui Isus în Ierusalim nu se mai desfășoară la obeliscul din Piața Sfântul Petru, cu frumoasa procesiune pe treptele bazilicii. Restricțiile pandemiei au dus la o nouă organizare liturgică, riturile sacre desfășurându-se în interiorul bazilicii vaticane și cu participarea unui număr redus de credincioși.

La începutul celebrării liturgice, papa a binecuvântat ramurile de palmier și de măslin, pe care participanții le-au purtata în mâini la procesiunea inițială. Potrivit ritualului, la evanghelie s-a proclamat patima și moartea lui Isus pe cruce. Papa Francisc: «An de an, această liturgie trezește în noi o atitudine de uimire: trecem de la bucuria primirii lui Isus, care intră în Ierusalim, la durerea de a-L vedea condamnat la moarte și răstignit. Este o atitudine interioară care ne va însoți în toată Săptămâna Sfântă. Să intrăm, așadar, în această uimire».

Papa Francisc: «Astăzi, imediat după moartea lui Isus, Evanghelia ne dezvăluie icoana cea mai frumoasă a uimirii. Este scena centurionului, care ”văzând cum și-a dat sufletul, a spus: Cu adevărat acest om era Fiul lui Dumnezeu” (Marcu 15,39). Cum l-a văzut murind pe Isus? A văzut că a murit iubind. Suferea, era sleit, dar continua să iubească. Iată uimirea înaintea lui Dumnezeu, care știe să copleșească de iubire chiar și moartea. În această iubire gratuită și nemaiauzită, centurionul, un păgân, îl găsește pe Dumnezeu. Cu adevărat era Fiul lui Dumnezeu! Cuvintele lui pecetluiesc Patima. Mulți, înaintea lui, în Evanghelie, admirându-L pe Isus pentru minunile și faptele lui mărețe, l-au recunoscut drept Fiul lui Dumnezeu, dar Cristos însuși le-a impus tăcerea pentru că exista pericolul de a se opri la admirația mundană, la ideea unui Dumnezeu de adorat și de temut pentru că este puternic și înfricoșător. Acum, acest pericol nu mai există: sub cruce nu mai este loc de înțelegeri greșite: Dumnezeu s-a dezvăluit și domnește numai prin puterea dezarmată și dezarmantă a iubirii. În această zi, Dumnezeu uimește în continuare mintea și inima noastră. Să lăsăm ca această uimire să ne copleșească, să privim Crucifixul și să spunem la rândul nostru: Cu adevărat, Tu ești Fiul lui Dumnezeu, Tu ești Dumnezeul meu!».

După Sfânta Liturghie, papa a condus rugăciunea ”Îngerul Domnului” în care a făcut un apel la rugăciune pentru victimele atacului terorist asupra unei catedrale catolice din Indonezia.
Papa Francisc: «Să ne rugăm pentru toate victimele violenței, în special pentru victimele atentatului care a avut loc în această dimineață în Indonezia, în fața catedralei din Makassar!».

Potrivit surselor locale, cel puțin 14 persoane sunt rănite și una, probabil, autorul atacului sinucigaș, și-a pierdut viața.

Sfânta Liturghie și rugăciunea ”Angelus” din bazilica San Pietro s-au încheiat cu binecuvântarea apostolică a papei Francisc, binecuvântare ce ajunge prin mass-media la toți cei care o primesc în spirit de credință.

***
În decursul Săptămânii Sfinte, de menționat că papa Francisc celebrează Sfânta Liturghie a Crismei joi, 1 aprilie 2021. În Vinerea Sfântă, papa prezidează celebrarea Patimii și Morții Domnului, precum și devoțiunea ”Calea Crucii”. Sâmbătă, 3 aprilie, papa celebrează solemna Vigilie pascală la ora Romei 19.30, iar duminică, solemnitatea Învierii Domnului, prezidează Sfânta Liturghie la ora 10.00 și, la ora 12.00, tradiționala ceremonie a mesajului pascal ”Urbi et Orbi”, însoțită de binecuvântarea apostolică și de darul indulgenței plenare.