ACTUALITATE, OPINII

Papa Francisc: „Scandalurile îndepărtează tinerii de biserica catolică.”

Tinerii nu se simt atraşi de Biserica Catolică din cauza abuzurilor sexuale şi a scandalurilor financiare, a declarat marţi Papa Francisc citat de DPA.

„Unii ne cer în mod expres să-i lăsăm în pace, pentru că percep prezenţa Bisericii ca deranjantă sau chiar iritantă”, a explicat suveranul pontif în timpul unei vizite în Estonia. „Ei sunt indignaţi de scandalurile sexuale şi economice care nu sunt condamnate ferm, de lipsa noastră de pregătire pentru a aprecia cu adevărat vieţile şi sensibilităţile tinerilor”, a adăugat el.

Francisc s-a adresat tinerilor într-o biserică luterană din Tallinn în ultima zi a unei vizite de patru zile în cele trei ţări baltice Lituania, Letonia şi Estonia. Declaraţiile Papei vin în contextul în care Biserica Catolică se confruntă cu o criză la nivel mondial pe fondul acuzaţiilor că nu a reuşit să disciplineze preoţii pedofili din rândurile sale. Marţi, Biserica Catolică din Germania a prezentat un raport care a dezvăluit că 1.670 de preoţi – reprezentând 4.4% din totalul clerului catolic- au abuzat 3.677 de persoane între 1946 şi 2014 în Germania.

Majoritatea victimelor erau băieţi minori şi peste 50% dintre victime aveau sub vârsta de 13 ani – în unul din şase cazuri fiind vorba de acuzaţii de viol. Mulţi dintre agresori au fost mutaţi pur şi simplu în alte parohii atunci când abuzul a fost descoperit, fără a informa comunităţile respective, iar în peste 60% din cazuri preoţii au rămas nepedepsiţi.