Papa Francisc se propune în rolul de intermediar cu Coreea şi organizează un summit la Vatican

LA REPUBBLICA (Italia), 30 octombrie 2017 – În timp ce ,,ceasul nuclear” indică din ce în ce mai clar riscul iminent al unui conflict între Statele Unite și Coreea de Nord, Vaticanul lucrează pentru a perfecţiona o mediere care să oprească un conflict cu mii de morți care poate schimba echilibrul lumii. Semnul concret al intervenției papale în criza nord-coreeană este summit-ul mondial pentru dezarmare nucleară organizat de Papa Francisc în zilele de 10 și 11 noiembrie la Roma.

Pentru a discuta despre felul în care poate fi oprită cursa nucleară, la Vatican vor sosi unsprezece laureaţi ai premiului Nobel pentru pace, inclusiv Mohammed Yunus, Mohamed El Baradei, Jody Williams, Mairead Maguire, Adolfo Pérez Esquivel și Beatrice Fihn, director dell’ICAN, campania internațională pentru abolirea armelor nucleare, care chiar datorită angajamentului depus în cauza dezarmării a câștigat Premiul Nobel pentru pace în acest an. Alături de ei se vor afla lideri ai Națiunilor Unite (Izumi Nakamitsu, Înaltul Reprezentant al ONU pentru probleme de dezarmare), cei ai NATO (Rose Gottemoeller, secretar general adjunct) și reprezentanții statelor implicate în criza coreeană, dintre care în prim-plan SUA, Coreea Sud și Rusia, care-şi vor trimite ambasadorii la Vatican. Foarte probabil, cel mai emoţionant discurs din timpul summitului va fi cel al japonezei Masako Wada, unul dintre ultimii supravieţuitori de la Hiroshima care va vorbi în numele tuturor victimelor armelor nucleare. Wada va descrie durerea și sentimentul constant de vinovăție care au acompaniat existența celor care au supraviețuit ciupercii nucleare, dar care au trebuit să suporte toată viaţa consecințele exploziei. Sfântul Scaun va fi reprezentat, printre alţii, de către secretarul de stat Pietro Parolin și de Cardinalul Peter Turkson, prefectul Congregației pentru dezvoltarea umană integrală.

La deschiderea oficială a summitului intitulat „Perspectivele pentru o lume fără arme nucleare și pentru o dezarmare integrală“, Papa Francisc îi va saluta pe participanți și va rosti un discurs care îşi propune să fie mai mult decât un simplu apel pentru a opri cursa înarmărilor şi mai degrabă un semn concret al angajamentului puternic pe care Vaticanul îl depune de luni de zile în problema nord-coreeană. De asemenea, la summit se va vedea rezultatul contactelor deja avute cu principalii protagoniști ai crizei și cu aliații lor pentru a preveni declanșarea unui proces ireversibil: angajamente și contacte care în ultimele săptămâni s-au consolidat în vederea călătoriei Pontifului în Asia, de la sfârșitul lunii noiembrie. O călătorie în timpul căreia Pontiful va ajunge la Myanmar și Bangladesh, dar în care criza din Coreea de Nord va fi o problemă constantă.

„Pregătirea acestei inițiative a început cu mult înainte ca titlurile ziarelor să se concentreze asupra Coreei de Nord – a spus Arhiepiscopul Silvano Tomasi, delegatul papal pentru politica de dezarmare nucleară – dar este evident că ne confruntăm cu riscul real al utilizării energiei atomice, risc care derivă ori dintr-o decizie conștientă, ori pentru că oamenii care stau în camera butoanelor sunt dezechilibraţi din punct de vedere psihic. Aşadar, trebuie să ne ocupăm serios de această problemă, deoarece securitatea nu este garantată de arme de distrugere în masă, ci de garanţia că nimeni nu poate avea capacitatea de a le folosi”.

La masa de lucru a Vaticanului se vor așeza toți actorii tratatului privind interzicerea armelor nucleare, semnat în iulie la ONU, după ani de negocieri, de 122 de țări: „Ne-am gândit că este necesar să menținem atenția asupra acestei probleme, deoarece odată terminat Războiul Rece, e ca şi cum aceasta s-ar fi demodat, spune Tomasi. Așa că am decis să convocăm toate părțile interesate pentru a vedea dacă reuşim să solicităm o negociere care să implice statele care dețin arme nucleare. Ar fi ideal ca tratatul să devină obligatoriu pentru toate țările. Dar la fel de important ar fi şi dacă am reuşi să convingem şi alte state să adere. Nimeni nu se poate gândi la un viitor durabil, atâta timp cât în lume există 20.000 de bombe atomice”, a conchis Tomasi.

http://www.repubblica.it/vaticano/2017/10/30/news/corea_la_mediazione_di_francesco_vertice_in_vaticano_con_onu_e_nato-179732810/?ref=RHPPLF-BH-I0-C4-P3-S1.4-T1

Articol de Francesca Cafferi

Traducerea: Cătălina Păunel/cpaunel/fmatei

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.