Paradisul neștiut din România. Un lac unic în lume ne așteaptă să îl cunoaștem

Barajul de pe valea Vida, din comuna Dobrești, județul Bihor, ascunde un lac cu o culoare care te face să crezi că ești în zonele tropicale, peșteri neexplorate și păduri care compun un tablou coloristic impresionant.

Cei care au fost în zonă spun că este un adevărat colț de paradis, care însă nu este foarte popular din cauza lipsei de promovare.

Accesul se poate face de pe drumul european E79. Complexul hidrologic Vida se află la o distanță de 40 de kilometri de Oradea, iar traseul este următorul: Oradea – Sâmbăta – Luncasprie – Valea Vida – Lacul Vida.

Turiștii care vin aici rămân fascinați de un sistem unic în lume. Este vorba despre o deversor de tip pâlnie prin care sunt evacuate debitele maxime, în situația în care plouă peste măsură.

Lacul este tot timpul limpede și se oglindește în el pădurea care îl înconjoară. Localnicii spun că cele mai frumoase culori în zonă pot fi admirate toamna, când cad frunzele. Lacul are o lungime de aproximativ 2 kilometri. Cel mai frumos peisaj poate fi admirat de pe drumul forestier din apropierea lacului.

Este posibil ca imaginea să conţină: cer, copac, munte, nor, în aer liber, natură şi apă

Construcția hidrologică, finalizată în anul 1967, este un baraj de anrocamente de 10 metri înălțime, cu o lungime de coronament de 70 de metri. Pe locul barajului se afla înainte cea mai veche moară din satul Luncasprie, numită „Moara lui Lioliu”. Pe lângă moară mai erau două case, a morarului și a fiului acestuia.

img_3411-e1409997550747-1024x683

Turiștii spun că se poate sta la picnic în multele poienițe care se află în zonă și se pot face scurte drumeții pe cele două pâraie care formează lacul. Cei interesați de pescuit pot prinde aici păstrăvi de lac, cleni și bibani.

În zonă sunt aproape 300 de peșteri, iar printre cele mai vizitate sunt „Peștera cu Cristale” și „Peștera Meziad”. De asemenea, cheile Videi, cele mai lungi din Apuseni, care se întind pe o distanță de zece kilometri, impresionează prin frumusețea lor.

Potrivit bihorinimagini.ro, deși există doar o pensiune construită în apropiere, multe dintre casele localnicilor sunt amenajate pentru a primi turiști. În zonă, se mai poate vizita biserica din Luncasprie, declarată monument istoric, ce datează de la sfârșitul secolului al XVII-lea și Monumentul Eroilor din Dobroiești, realizat în amintirea celor care și-au pierdul viața în Al Doilea Război Mondial.

Recommended For You

About the Author: Seserman Alin

3 Comments

  1. Ei,DA! exact pe acest loc unde este luciul apei barajului VIDA din Luncasprie am copilărit până la vârsta de 13/14 ani.Mai la dreapta unde se observă acel luminiș este un mic pârâu numit toplița care izvorăște dintr/o peșteră aflată cam la 200/300 metri de la baraj. Era locul copilăriei mele.De la baraj înspre stânga,peste apa vida, pe deal se află fosta casă părintească în care m/am născut.(înstrăinată acum prin vânzare).
    În locul barajului se afla,până în 1967, un câmp despărțit de râul Vida, iar mai la dreapta înspre pârâul toplița se aflau două case.Una a morarului Lioliu,cu moara sa (cea mai veche din Luncasprie) și a fiului său.Ambele case și moara demolate pentru a face loc barajului.(consemnat, Teodor Dume)

  2. Atentie la termenii folositi: constructia nu are cum sa fie „hidrologica” decat in masura in care foloseste la masurarea volumelor de apa primite – cedate de o anumita suprafata de teren; poate fi o lucrare „hidrotehnica”, care este o ramura a tehnicii care se ocupa cu folosirea apei si cu proiectarea si executia lucrarilor de folosire a apei; termenii seamana, dar . . . Lacul Pecineagu este dotat tot cu un deversor palnie. Si niste baraje de mici dimensiuni din jud. Is, care au folosinta mica piscicola si atenuare de viituri sunt dotate tot cu tipul acesta de descarcator de ape mari, asta pentru ca desi sunt mai complicate de executat, erau o pasiune pentru proiectantul acestor lucrari. In rest, bravo pentru promovarea unor minunate (inca) locuri din tara asta !

  3. Asa… Faceti reclama la lac sa se umple de grataristi pe 1 Mai…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.