DIN TRANSILVANIA

Parcul Dendrologic Arcalia, colț de rai în Bistrița-Năsăud

În satul Arcalia, comuna Șieu-Măgheruș, nu departe de municipiul Bistrița, se află unul dintre cele mai frumoase parcuri dendrologice din România. În suprafață de 17 hectare, acest parc dendrologic este al doilea ca suprafață din țară, după cel de la Simeria, din județul Hunedoara.

Parcul dendrologic de la Arcalia a fost amenajat la începutul secolului al XIX-lea de către groful Janos Betlen, în stil englezesc. La sfârșitul secolului al XIX-lea, pe la 1880, Bela Bethlen, descendent al grofului Janos Bethlen, a reamenajat parcul inițial, transformându-l în parcul dendrologic de astăzi și a construit, în parc, castelul în stil mauro-bizantin, singurul de acest fel din Tranilvania și unul dintre cele mai frumoase din județul Bistrița-Năsăud și din țară. Parcul a fost naționalizat în anul 1949, apoi preluat de Universitatea Babeș-Bolyai încă din anul 1963. După Revoluția din anul 1989, urmașii grofilor Bethlen au revendicat parcul dendrologic de la Arcalia, dar fără succes, acesta rămânând în posesia Universității ,,Babeș-Bolyai”.

Parcul Dendrologic Arcalia adăpstește aproape 150 de specii de arbori și arbuști, autohtoni sau aduși din flora altor regiuni, precum: arborele de lalea, chiparosul de baltă, magnolii, stejarul de ceară, stejarul american, molid caucazian etc. Dar, înainte de toate, constituie un adevărat colț de rai, unde bistrițenii sau vizitatori din alte județe se pot bucura de liniște și frumusețe.

Maria Matean

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, copac, iarbă, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, copac, cer, floare, în aer liber şi natură

Este posibil ca imaginea să conţină: plantă, floare, copac, în aer liber şi natură

foto; Cristina Rusu/Maria Onofrei Burisuc