DIN TRANSILVANIA

Parcul Național Munții Rodnei are un efectiv de 123 de exemplare de capră neagră. FOTO

Angajații Parcului Național Munții Rodnei au efectuat evaluarea efectivului de capre negre de pe raza parcului, o acțiune coordonată de Garda Forestieră Cluj – Napoca, la care au participat și reprezentanți de la Administrația Parcului Național Munții Rodnei și de la Direcția Silvică Maramureș, ocoale silvice din cadrul Romsilva și ocoale silvice de regim, reprezentanți ai Agenției pentru Protecția Mediului, jandarmi și gestionari ai fondurilor cinegetice, precum și voluntari.

Pe raza Parcului Național Munții Rodnei au fost identificate 123 de exemplare de capră neagră, în creștere față de evaluările precedente.

Țara noastră are una dintre cele mai dezvoltate populații de capră neagră din Europa, specialiștii în cinegetică estimând-o la aproximativ 7.000 de exemplare.Trăiesc în grupuri de până la 30 de capre negre, structura grupurilor fiind schimbată în funcție de anotimp.

Capra Neagră are habitatul în zonele stâncoase montane din Europa. Grație musculaturii foarte dezvoltate și a copitelor despicate, capra neagră se poate deplasa cu ușurință în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor. Are o înălțime de până la 130 de centimetri și o greutate de până la 50 de kilograme, putând trăi până la 20 de ani.

Parcul Național Munții Rodnei, unul din cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Regia Națională a #Pădurilor – #Romsilva, este al doilea parc național din țară ca suprafață, cu peste 47.000 de hectare, fiind situat în partea de nord a țării, în județele Maramureș și Bistrița-Năsăud.

Parcul cuprinde o parte a Munților Rodnei și are o faună bogată, între care se regăsesc capra neagră, cerbul carpatin, căpriorul, mistrețul, ursul, lupul, râsul, marmota, bursucul, jderul de copac, cocoșul de mesteacăn, cocoșul de munte sau acvila de munte.

sursă foto și text: Facebook Regia Națională a Pădurilor-ROMSILVA