ECONOMIC

Parcurile industriale din Oradea au atras peste 400 de milioane de euro

Compania Atnom, care activează în domeniul inginerie şi consultanţă teh­nică, deţinută de antreprenorul Octa­vian Mircea Crişan, va investi peste 6 mil. euro, din care 4,6 mil. euro reprezintă finanţarea europeană, într-o fabrică de acumulatori pentru maşini electrice, avioane şi aplicaţii industriale (telekom, UPS, energie regenerabilă) pe o suprafaţă de teren de 20.000 mp din parcul industrial Eurobusiness II din Oradea. Alături de această fabrică, Atnom mai are în plan şi construcţia unui centrul de cercetare-dezvoltare, tot în parcul industrial din Oradea, investiţie estimată la 2 mil. euro. „Contractul privind investiţia s-a semnat anul trecut în luna august, de către reprezentanţii societăţii ADLO SA (administratorul parcului industrial Eurobusiness Oradea), respectiv reprezentanţii societăţii Atnom SRL., însă proiectul a fost aprobat la finele anului 2019. Aceasta reprezintă cea mai inovativă investiţie din Parcul Industrial Eurobusiness Oradea până în prezent, privind stocarea energiei pentru aplicaţii hibride şi electrice în industria aeronau­tică şi auto­mobilistică, care va genera un număr de aproximativ 40 de locuri de muncă“, se arată într-un comunicat de presă transmis de primăria Oradea, care deţine şi parcului industrial Euro­business.

Ţinta trasată de primarul Ilie Bolojan a fost clară: în fiecare an parcurile industriale ale oraşului trebuie să atragă măcar un mare investitor. În 2017 au venit spaniolii de la Inteva (preluaţi de Golde) cu o investiţie de 12 milioane euro, în 2018 au urmat francezii de la Sogefi cu 50 milioane euro, iar anul trecut nemţii de la Iwis Engine System, cu 14 milioane euro.

Cap la cap, de la înfiinţare, în urmă cu 11 ani, zonele industriale din Oradea au atras în total investiţii de 397 milioane euro. “Parcurile industriale sunt unul dintre principalele motoare economice ale oraşului”, spune Bolojan. Doar anul trecut parcurile industriale au atras 40,6 milioane euro, sumă de două ori mai mare decât bugetul de investiţii din venituri proprii al Oradiei!

Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, care gestionează parcurile industriale, amplasamentele libere scad constant. Parcul industrial I din Calea Borşului (130 hectare) este ocupat în proporţie de 99,6%, parcul II din strada Ogorului (83 hectare) este 50% plin, iar parcul III din strada Uzinelor (15 hectare) are deja rezervată 59% din suprafaţă.

Modelul de business al parcurilor industriale orădene a fost urmat de Consiliul Judeţean prin compania Parcuri Industriale Bihor. Înfiinţată în 2012, aceasta a obţinut în 2016 titlul de parc industrial pentru 9,3 hectare din Tileagd, iar în 2018 pentru 5 hectare din Săcueni.

Amenajarea parcului industrial Tileagd, executată de firma Costavoc pentru 5 milioane lei, este finalizată în proporţie de 90%, acesta urmând să fie dat în folosinţă în martie. Început mai târziu, parcul industrial din Săcueni (3 milioane lei), amenajat de Drumuri Orăşeneşti, are termen de finalizare la sfârşitul acestui an. Niciunul dintre parcurile industriale ale CJ Bihor nu vor fi racordate, însă, la magistralele de gaz, ceea ce va limita popularea lor cu firme mai degrabă non-industriale.