POLITICĂ

Parlamentarii USR au depus plângeri penale împotriva Jandarmeriei

Deputatul USR Stelian Ion a depus, luni, la Parchetul General, o plângere în nume propriu după mitingul din 10 august, dar şi în numele lui Doru Oprea, membru USR, care a fost rănit grav în timpul protestului diasporei.

Plângerea penală depusă de deputatul USR este împotriva Ministrului Afacerilor Interne Carmen Dan, prefectului capitalei Speranţa Clişeru, şeful jandarmeriei colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, maiorul Laurenţiu Cazan, colonelul Cătălin Răzvan Paraschiv şi împotriva jandarmilor care au pus în aplicare ordinele pentru reprimarea prin violenţă a protestului.

,,Colegul nostru Doru Oprea a fost una dintre victimele cel mai grav afectate de evenimentele din 10 august. A suferit o operaţie în urma căreia i s-a extras din picior un capac de grenadă. Am toate actele medicale, avem plângerea penală în numele lui Doru Oprea. Colegul nostru a fost la un pas de moarte pentru că grenada a trecut la câţiva milimetri de artera femurală. De aceea suntem atât de hotărâţi să mergem până în pânzele albe pentru a arăta ce s-a întâmplat. Trebuie ca ancheta să releve cine sunt vinovaţii principali, nu vrem ţapi ispăşitori în persoana unor jandarmi subordonaţi. Vrem ca ancheta să se îndrepte spre abuzul de putere săvârşit de comandanţi şi cei care au dat ordine politice pentru reprimarea acestei manifestaţii paşnice. În denunţul meu am indicat că vreau să se ia măsuri şi împotriva huliganilor care au instigat şi au lovit jandarmii”, a declarat deputatul USR Stelian Ion.

Printre infracţiunile invocate de Stelian Ion se regăsesc vătămarea corporală, purtarea abuzivă, infracţiunea cel mai des întâlnită la mitingul de pe 10 august, abuzul în serviciu şi împiedicarea desfăşurării unei adunări publice.

O plângere penală a fost depusă şi de deputatul USR Emanuel Ungureanu, motivând că ,,atacul jandarmilor a fost o combinaţie de ticăloşie premeditată şi incompetenţă. Nu există nicio justificare pentru tactică, tehnică, pentru modul în care au acţionat jandarmii care şi-au depăşit atribuţiile şi ne-au atacat la propriu. A fost un amestec de atac criminal care trebuia să se soldeze cu victime care să ateste teza că străinii, Soros, ori diasporenii organizează manifestaţii cu scop violent de îndepărtarea guvernului. Eu vreau să ştiu cine a fost în spatele acestor violenţe pentru că acolo puteau să moară oameni”.

De asemenea, şi deputatul USR Tudor Pop a depus o plângere penală împotriva Jandarmeriei Române, în care a relatat modul abuziv, disproporţionat şi brutal în care efective de jandarmi au reprimat o manifestaţie paşnică, rănind sute de oameni şi punând în pericol viaţa a alte zeci de mii într-un mod total nejustificat.

,,Este dreptul nostru că cetăţeni să semnalăm şi să reclamăm abuzurile instituţiilor statului atunci când acestea au loc, indiferent de natura lor. Dacă ignorăm acest drept şi nu tragem un semnal de alarmă se legitimează noi comportamente şi măsuri abuzive”, conchide deputatul USR Tudor Pop.