POLITICĂ

Parlamentarii USR, dezbatere cu Asociaţiile Cadrelor Militare despre proiectul plafonării pensiilor speciale

Parlamentarii Uniunea Salvaţi România i-au invitat la discuţii pe reprezentanţii mai multor Asociaţii de Cadre Militare pentru a dezbate proiectul USR privind pensiile speciale (Pl-x 116/2018). La dezbaterea de la grupul parlamentar USR de la Camera Deputaţilor au participat parlamentarii Dan Barna, Cristina Prună, Claudiu Năsui, Dumitru Lupescu, Mihai Botez, Bogdan Rodeanu şi Daniel Popescu.

În octombrie 2017, USR a depus un proiect de lege privind abrogarea pensiilor speciale pentru 7 categorii profesionale şi plafonarea pensiilor magistraţilor şi militarilor la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima luna de activitate. Proiectul este ţinut la sertar de PSD-ALDE deşi USR a făcut 16 solicitări de includere a acestuia pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor.

“Proiectul depus în octombrie 2017 vrea să reducă din inechitatea propusă de actuala majoritate parlamentară prin eliminarea unor pensii speciale şi plafonarea unor pensii exagerate în cazul militarilor şi magistraţilor. Proiectul legislativ respectă atât cutuma NATO, cât şi Recomandările Comisiei de la Veneţia. Întâlnirea cu militarii români a avut scopul de a-i asigura de toată susţinerea în privinţa recunoaşterii muncii lor, acţiune care, totodată, este în acord cu poziţia exprimată de militarii prezenţi la discuţii”, transmite deputatul USR Claudiu Năsui, iniţiatorul proiectului.

Proiectul prevede ca în cazul acestor două categorii pensia nu poate fi mai mare decât solda/salariul brut din ultima luna de activitate înainte de data pensionării, actualizat la zi cu rata inflaţiei şi creşterile salariale/majorările soldei de grad şi funcţie ale militarilor/magistraţilor. USR a invitat reprezentanţii rezerviştilor pentru a discuta despre forma propusă şi impactul acesteia şi a decis că discuţiile tehnice pe formula de reformare a sistemului de pensii pentru aceste categorii vor continua cu cei interesaţi.

“Milităm pentru principiul contributivităţii. Vrem ca oamenii care s-au expus unor riscuri, care au avut slujbe dificile, în speţă militarii, să fie răsplătiţi pentru dedicarea muncii lor, dar totodată vrem şi echitate în sistemele de pensii. Vom continua discuţiile tehnice pe acest subiect cu reprezentanţii cadrelor militare pentru ca proiectul de lege să fie cât se poate de clar şi să nu lase loc de nicio interpretare”, a transmis deputatul USR Cristina Prună.

USR are uşile deschise pentru dezbateri cu toţi cetăţenii pe marginea proiectelor legislative propuse. Considerăm că este un lucru firesc de vreme ce ne-am asumat încă din prima zi în Parlament dezbateri cu societatea civilă astfel încât activitatea parlamentarilor USR să fie în conformitate cu nevoile românilor. Aşteptăm la dezbateri toate categoriile profesionale vizate în acest proiect pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru un sistem de pensii echitabil.

“În calitate de fost militar, precizez că pensiile militarilor sunt pensii ocupaţionale şi se supun deciziilor CCR 20/2000 şi CCR 29/2011. Pensiile rezerviştilor sunt un drept constituţional. În discuţiile avute cu reprezentanţii rezerviştilor, i-am asigurat că au în USR un aliat care susţine plafonarea unor pensii exagerate, şi nicidecum eliminarea pensiilor rezerviştilor, nici acum şi nici în viitor”, a conchis deputatul USR Dumitru Lupescu.

Asociaţiile prezente la dezbatere:

Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere “Alexandru Ioan Cuza” din MApN

Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Ministerul afacerilor Interne

Asociaţia Naţională a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul de Protecţie şi Pază

Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere S.R.I

Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere -MAI-DIPI

Asociaţia Pensionarilor din ANP

Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul de Telecomunicaţii Speciale

Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Serviciul de Informaţii Externe

Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate

Federaţia Militarilor din România

Asociaţia Ofiţerilor în Rezervă din România