PNL USR
ULTIMA ORĂ, POLITICĂ

Parlamentarii USR şi PNL propun impozitarea pensiilor speciale cu până la 95%

Parlamentarii PNL au depus azi un amendament prin care vor fi impozitate pensiile speciale. Amendamentul parlamentarilor PNL propune impozitarea progresiva a pensiilor speciale de la 10% pana la 95%.

Propunerea vizează impozitarea cu:

10% a pensiilor speciale între 2001-4000 lei;

60% a pensiilor speciale cuprinse între 4001-7000 lei;

95% a pensiilor speciale care depășesc cuantumul de 7000 lei.

În categoria pensiilor speciale supuse impozitării progresive, parlamentarii PNL au introdus:
arlamentarii și funcționarii parlamentari, magistrații și personalul auxiliar, inclusiv judecătorii CCR, funcționarii Curtii de conturi, Avocatul poporului, personalul navigant, personalul diplomatic.

Nu intra in categoria impozitării progresive polițiștii și militarii, beneficiari ai unor pensii militare.

De asemenea USR cere impozitarea imediată a pensiilor speciale în cuantum de 90%.

Pensiile speciale ne costă 200 milioane de euro în fiecare lună. Cele aflate în plată nu pot fi eliminate din cauza unei decizii a Curții Constituționale. Dar pot fi impozitate.

Deputații Cristina Prună și Claudiu Nasui au depus, un proiect de lege care prevede un impozit de 90% pentru toate pensii speciale de peste 3.500 de lei și un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2.000 și 3.500 de lei. Impozitul se aplică doar pentru partea non-contributivă a pensiei.

Sumele încasate de stat din aceste impozite vor fi virate într-un cont distinct al bugetului de stat și întrebuințate pentru investiții în domeniul sănătății și măsuri pentru sprijinirea economiei.