ULTIMA ORĂ, ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA, POLITICĂ

Parlamentul aprobă înființarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş

Plenul Senatului, ca și cameră decizională, a votat propunerea legislativă privind înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

71 de senatori au votat pentru adoptarea legii, 20 au fost împotrivă, iar 4 s-au abținut.

Legea va intra în vigoare după promulgarea de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Fotografia postată de Rudolf Andreescu.

Conform textului acceptat, ca urmare a divizării liceului Bolyai Farkas din Târgu Mureş, în cadrul sistemului educaţional naţional se va înfiinţa Liceul Teologic Romano-Catolic Rákóczi Ferenc al II-lea. Instituţia nou creată va avea program în limba maghiară şi sediul tot în Târgu Mureş.

În decurs de 30 de zile de la aprobarea actului normativ, primăria oraşului Târgu Mureş trebuie să integreze noul liceu în reţeaua de sisteme de învăţământ a oraşului. Cursurile se vor ţine începând cu anul şcolar 2018-2019.

Proiectul nu se afla pe ordinea de zi a Senatului, dar a fost introdus la votul final la insistența PSD, ALDE și UDMR.

De precizat: înființarea liceului cu predare în limba maghiară la Tg. Mureș a fost subiect al recentelor discuții ale președinților Senatului și Camerei cu ministrul de Externe al Ungariei.

Potrivit unui amendament adus de Lavinia Cosma, deputat USR, Liceul Teologic Romano-Catolic II „Rákóczi Ferenc” din Târgu-Mureş va funcţiona în corpul B al Colegiului Naţional „Unirea”, acolo unde a funcţionat până în 1948 liceul teologic.

Iniţiatorii proiectului, deputaţii UDMR, susţin că înfiinţarea liceului teologic cu predare în limba maghiară îndeplineşte o „nevoie esenţială”. „În momentul de faţă este singura soluţie pentru ca elevilor să le fie respectat dreptul constituţional la educaţie şi să aibă o şcoală funcţională la Târgu-Mureş. Din punctul nostru de vedere, este o nevoie esenţială”, a declarat deputatul UDMR Szabó Ödön.