POLITICĂ

Parlamentul irakian vrea expulzarea militarilor americani. Trump: ,,Le vom impune sancțiuni!”

Parlamentul irakian a votat ieri expulzarea militarilor americani staționați pe teritoriul Irakului și a adoptat o hotărâre prin care cere Guvernului țării să susțină acest lucru. La rândul său, prim-ministrul irakian, Adel Abdul Mahdi a cerut Parlamentului să adopte o asemenea rezoluție, ceea ce înseamnă că Guvernul de la Bagdad e de acord cu solicitarea Parlamentului.

Concret, prin Rezoluția adoptată, Parlamentul Irakului solicită Guvernului irakian să anuleze cererea de asistență adresată coaliției coordonată de SUA, care operează în Irak împotriva rețelei teroriste Stat Islamic.

Guvernul irakian trebuie să lucreze pentru a pune capăt prezenței oricăror trupe străine pe teritoriul irakian și pentru a le interzice să folosească spațiul terestru, aerian sau acvatic indiferent de motiv”, se precizează în rezoluție, potrivit Digi24.

La aflarea veștii că Irakul ar putea expulza trupele americane din țară, președintele Donald Trump a amenințat autoritățile irakiene cu sancțiuni ce vizează costul bazei militare aeriene pe care SUA a ocnstruit-o pe teritoriul Irakului.

 Avem o bază aeriană extrem de scumpă, care este acolo. A costat miliarde de dolari pentru a o construi, cu mult înainte de mandatul meu. Nu plecăm decât dacă ne vor plăti înapoi pentru asta”, a declarat Trump, potrivit Reuters, citat de MEDIAFAX.

Actualele tensiunile între SUA și IRAK au ca punct de pornire uciderea, în apropierea aeroportului de la Bagdad, a generalului iranian Qasem Soleimani. În Irak sunt dislocați, în ărezent, peste 5000 de militari americani ca forță a Coaliției internaționale anti-Isis condusă de SUA ( Operation Inherent Resolve). În prezent, militarii americani din Irak se concentrează pe protejarea bazelor și militarilor coaliției.

Sursă foto: https://www.pbs.org/