ACTUALITATE, DIN TRANSILVANIA

Parteneriat pentru Apuseni

Într-o întâlnire găzduită de primarul din Câmpeni (Alba), președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan și președintele CJ Alba, Ion Dumitrel au vorbit despre necesitatea punerii la punct a rețelei de drumuri din Apuseni, în scopul realizării unui circuit turistic și a unui plan unitar de promovare. Bolojan și Dumitrel vor să-l atragă și pe șeful CJ Cluj, Alin Tișe, în această nouă alianță vestică pentru turismul din Apuseni și Țara Moților sau a Mocanilor.
Pașca Cristian Dan, primarul orașului Câmpeni: “Am avut deosebita onoare să găzduiesc marți, 9 martie 2021, la sediul Primăriei Câmpeni, o întâlnire de lucru care a avut ca temă colaborarea în vederea realizării unor proiecte comune care vizează în special infrastructura și de care ar beneficia locuitorii Munților Apuseni din trei județe: Alba, Bihor și Cluj.
Discuțiile au fost purtate cu Președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel și Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan.
Îmi doresc ca ceea au discutat cei doi președinți ai consiliilor județene Alba și Bihor să fie și pe placul președintelui Consiliului Județean Cluj, în așa fel încât proiectul gândit împreună să prindă contur și să se realizeze un circuit turistic care să lege cele trei județe.
Le mulțumesc celor doi președinți Ion Dumitrel și Ilie Bolojan care au venit la Câmpeni. Pentru că realizările dânșilor au dezvoltat comunitățile din zonele pe care le administrează, o să apelez la ei pentru consiliere.
Îmi doresc ca orașul Câmpeni și comunitatea noastră să se dezvolte și voi întreprinde toate demersurile necesare în acest sens“.

Consiliul Județean Bihor menționează faptul că prin acest parteneriat se urmărește punerea în valoare și conservarea zonei carstice, un singur concept de turism și un plan unitar de promovare, indiferent de județul pe care sunt administrativ situate zonele montane. Direcțiile de specialitate ale celor două consilii județene vor colabora pentru adoptarea reglementărilor urbanistice pentru zona montană, pentru promovarea mestesugurilor si produselor locale și în vederea colaborării între serviciile Salvamont și Salvaspeo.

Parcul Natural Apuseni și localitățile din zonă. Ar urma să fie modernizați cei 10 km între Padiș (Bihor) și Ic Ponor (Cluj). De asemenea, axa Nord – Sud Bihor/Cluj – Alba, până la Gârda (DN 75) ar face zona mult mai accesibilă, turistic. Și, implicit, ar reprezenta o provocare pentru autorități în privința protejării mediului de gunoaiele aruncate la întâmplare, specifice acestei țări.

Practic, s-ar dori ca drumurile montane cu un potențial turistic uriaș să fie modernizate și conectate, astfel încât Parcul Natural Apuseni să poată fi deschis din toate direcțiile, până la platoul Padiș.

Ilie Bolojan spune că până la finalul lunii martie ar urma să fie semnat un contract-cadru de colaborare între județele Bihor și Alba și va lua legătura și cu președintele CJ Cluj, Alin Tișe, ca să intre în Alianța Apusenilor.
Ilie Bolojan: „Am convenit semnarea, până la sfârșitul lunii martie, a unui acord de colaborare prin care să stabilim ce vom face pentru dezvoltarea turismului în zona Apusenilor. Ne propunem să dezvoltăm infrastructura rutieră de acces în zona Padiș, conform hărții anexe, în așa fel încât să se poată ajunge în zonă din cele trei județe, Alba, Bihor și Cluj.

Ne dorim punerea în valoare și conservarea zonei carstice, un singur concept de turism și un plan unitar de promovare, indiferent de județul în care sunt administrativ situate zonele montane. Direcțiile de specialitate ale celor două consilii județene vor colabora pentru adoptarea reglementărilor urbanistice pentru zona montană, pentru promovarea meşteşugurilor şi produselor locale și în vederea colaborării între serviciile Salvamont și Salvaspeo.
Mulțumesc echipei de profesioniști din Consiliul Județean Alba pentru propunerile de extindere a colaborării. Ne vom întâlni și cu domnul Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, pentru o colaborare în trei. Mulțumesc și domnului Dan Cristian Pașca, primarul orașului Câmpeni, pentru găzduirea întâlnirii!“