ACTUALITATE, POLITICĂ

Partidul Popular European și-a ales președintele. Ce spune Iohannis?

”Este o premieră şi este o premieră foarte frumoasă. Îl cunosc foarte bine pe domnul Donald Tusk şi sunt foarte bucuros că a fost ales cu o majoritate covârşitoare de voturi. Faptul că avem la PPE prima dată un preşedinte din partea estică a Europei arată, evident, şi în PPE o deschidere semnificativă către, să zicem, membrii noi în Uniunea Europeană. Lucru care ne bucură şi este un semn vizibil, un semn evident că falia Est-Vest dispare tot mai mult şi asta este, de fapt, ce ne dorim şi noi pentru România şi pentru români, să ajungem şi la un nivel de trai, şi la o societate de maturitatea societăţilor din vechile state membre ale Uniunii Europene”, a declarat şeful statului român la sosirea la Summitul PPE care a încheiat prima zi a congresului statutar al familiei politice paneuropene.

Summitul PPE a fost găzduit de Muzeul de Artă Contemporană din Zagreb. Alături de Klaus Iohannis au mai fost prezenți la Congresul PPE și cancelarul german Angela Merkel, președintele Consiliului European Donald Tusk, președinta aleasă a Comisiei Europene Ursula von der Leyen, precum și prim-miniștrii Bulgariei, Greciei, Irlandei sau Letoniei, împreună cu liderii de opoziție din celelalte țări ale Uniunii Europene, dar și liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber.

Anterior, Iohannis l-a felicitat pe Tusk și printr-un mesaj pe Twitter. Donald Tusk, singurul candidat la șefia PPE, a fost ales cu 93% din voturi la Congresul PPE de la Zagreb.